Na azijskim berzama indeksi u minusu

Dodajte komentar

Većina azijskih indeksa danas je zaključila u minusu a dolar je ojačao zbog zabrinutosti za globalnu ekonomiju i dužničkih problema u evrozoni. MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,5 odsto.

Nikkei 225 oslabio je 0,2 odsto, na 8.785,10 bodova a defanzivne su akcije minus ipak učinile podnošljivijim.

Telekomunikaciona kompanija KDDI ojačala je 1,4 odsto dok je sektorski takmac NTT DoCoMo ojačao 1 odsto. Astellas Pharma porastao je 1,4 odsto nakon što je objavljeno da je kompanija dobila dozvolu za lijek Symbicort Trubuhaler koji se koristi za liječenje bronhijske astme.

Korejski Kospi srezan je 1,2 odsto, na 1.825,38 bodova a u jednom je trenutku pao i na najniži nivo u tri sedmice (1.816 bodova). Samsung Electronics potonuo je gotovo 4 odsto nakon što je nekoliko brokerskih kuća srezalo prognoze njegove dobiti u drugom tromjesečju. Tehnološka izdanja bila su na meti prodavaca pa je LG Display izgubio 3,4 odsto dok je Samsung Electro Mechanics potonuo 4,1 odsto. POSCO je izgubio 2,8 odsto nakon što je otkrio da Nippon Steel traži 1,2 milijardu dolara odštete zbog navodne zloupotrebe patentnog prava na dijelu električnog asortimana.

Australijski S&P/ASX 200 Index oslabio je 0,5 odsto i jedva se zadržao iznad 4.000 bodova, a tokom trgovine padao je i ispod tog nivoa. UBS je srezao procjene zarade za Rio Tinto i BHP Billiton. Zato su akcije BHP Billitona izgubile 1,8 odsto dok je Rio Tinto oslabio 1,2 odsto. Gubitnik dana bio je Billabong koji je potonuo 36 odsto, na rekordno nizak nivo, samo nekoliko mjeseci nakon što je kompanija odbila ponudu za preuzimanje od strane private equity fondova tešku 841 milion dolara.

Hang Seng ojačao je 0,2 odsto a dobitnik dana bio je China Mobile koji je ojačao 1,7 odsto. Sektor nekretnina bio je na meti kupaca a najbolje je prošao Evergrande Real Estate koji je uzletio 3,1 odsto. Kompanija je najavila kako bi mogla otkupiti vlastite akcije i pokrenuti pravni postupak protiv Citron Researcha.

Shanghai Composite Index oslabio je 0,6 odsto. Lenovo je potonuo 5,8 odsto nakon što su tajvanski mediji izvijestili da je kompanija prepolovila projekcije rasta u sektoru ličnih računara. Kompanija je u petak opovrgnula te informacije no svejedno su akcije danas potonule najniže od 31. maja, prenose agencije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *