MONSTAT: Manji izvoz, veći uvoz u pet mjeseci ove godine

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za period od početka januara do kraja maja ove godine prema preliminarnim podacima iznosila je 845,6miliona eura što ukazuje na rast od 0,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Iz MONSTAT-a je saopšteno da je izvezeno robe u vrijednosti od 150,4 miliona eura, što je manje za 16,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno za 695,2 miliona eura, što je više za 5,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 21,6 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 27,4 odsto”, navodi MONSTAT.

U strukturi izvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni Proizvodi svrstani prema materijalu- sektor 6, u iznosu od 80,3 milion eura (koju čine: Obojeni metali u iznosu od 65,3 miliona eura i Gvožđe i čelik u iznosu 11,6 miliona eura).

U strukturi uvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni proizvodi sektora 3 – Mineralna goriva i maziva u iznosu od 140,8 miliona eura (koji čine: Nafta i naftni derivati u iznosu od 83 miliona eura i Električna energija u iznosu od 52,4 miliona eura) .

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Hrvatska (40,9 miliona eura), Srbija (29,1 miliona eura), Mađarska (10,3 miliona eura).

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Srbija (194,8 miliona eura), Grčka (60,9 miliona eura) i Bosna i Hercegovina (48,8miliona eura).

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *