Mala preduzeća bez šansi na velikom tržištu

Dodajte komentar

Tradicionalne industrije nemaju veliku šansu ni budućnost na tržištu Evropske unije, kazao je Danu predsjednik Privredne komore Kipra Leonidas Pashalides.

“Prije priključenja EU Kipar je bio poznat po proizvodnji odjeće, obuće i kožne galanterije, industrije koja je bila dominantna na Kipru, od čega je nakon priključenja EU opstalo svega 10 odsto firmi, dok su se ostale ugasile jer nijesu bile dovoljno konkurentne na tržištu EU“, rekao je Pashalides.

Prema njegovim riječima, mala i srednja preduzeća dominiraju u većini zemalja Evrope i čine oko 95 odsto privrede, pa čak i u velikim ekonomskim zemljama poput Italije i Njemačke.

“Da bi preduzeća mogla da izvoze u druge države članice treba, prije svega, da imaju pravi proizvod, po pravoj cijeni i odgovarujećeg kvaliteta, a s obzirom na to da mala preduzeća zapošljavaju od 10 do 15 radnika i proizvode manje, za te kompanije je najbolje da potraže izvoz i plasman na manja tržišta, odnosno na prodajna mjesta gdje bi se otkupljivala manja količina njihovih proizvoda, ili će, u protivnom, da se izgube u ogromnoj masi drugih proizvoda i jačoj konkurenciji“, kazao je on.

On smatra da niejsu preporučljive ni državne subvencije za privrednike.

Preporuka kiparskog stručnjaka, koji je nedavno crnogorskim privrednicima držao predavanje o tome kako da se pripreme za nova tržišta i postignu konkurentnost, je da Vlada počne da smanjuje subvencije privredi, ali da, na drugoj strani, počne da ih ohrabruje i upućuje na modernizaciju opreme, unapređenje kvaliteta proizvoda i povećanje produktivnosti.

Prema njegovim riječima ni mali bankarski sistemi neće imati budućnost u EU.

“Ne poznajem crnogorski bankarski sektor, niti način na koji funkcioniše, ali smatram da banke treba da vode računa o tome kako će rasti i koliko će brzo napredovati, jer ukoliko budu pohlepne i počnu da prave rizične investicije i brze korake ka napretku, iskustva mnogih zemalja su pokazala da se nakon velikog rasta moraju suočiti sa problemima“, rekao je on.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *