Evropa: Novac posuđen Grcima izgubljen je novac

Dodajte komentar

Državljani četiri glavne zemlje evrozone, Francuske, Njemačke, Španije i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, ali i dalje smatraju da treba zadržati zajedničku valutu, pokazali su rezultati istraživanja instituta Ifop-Fiducial objavljeni danas u medijima.

Za  većinu ispitanika “novac posuđen Grcima – izgubljen je novac”, jer ga Atina, kako smatraju, neće nikad uspjeti vratiti. Takvog je mišljenja oko 85 odsto Francuza, 84 odsto Nijemaca, 72 odsto Španaca i oko 65 odsto Italijana.

Pokazalo se da su ispitanici pesimisti i kada je riječ o problemima evrozone, pod pretpostavkom da se grčki dug ne sanira – to smatra 84 odsto Francuza, 76 odsto Nijemaca, čak 90 odsto Španaca i 88 odsto Italijana. Oni vjeruju da će se “poteškoće i problemi opasno povećati”.

Mali broj ispitanika vjeruje da će Grčka uspjeti smanjiti svoj deficit zahvaljujući pomoći EU-a, kao i vlastitim naporima. U to vjeruje 56 odsto Italijana,  44 odsto Španaca, 39 odsto Francuza i samo 27 odsto Nijemaca.

U slučaju potpunog neuspjeha pokušaja pomoć Grčkoji, većina anketiranih sklona je isključivanju te države iz evrozone. U ovom slučaju najoštriji su Nijemci, njih čak 78 odsto i Francuzi 65 odsto,  Španci 51 odsto i na kraju Italijani 49 odsto.

Kada je riječ o njihovim državama, većina ispitanih protivi se povratku na staru domaću valutu: 74 odsto Francuza protiv je ponovnog uvođenja franka, 75 odsto Španaca protivi se ponovnom uvođenja pesete, a 71 odsto Italijana protiv je povratka na italijansku liru. Najmanje se tome opiru Nijemci, njih 61 odsto.

Istraživanje je proveo institut Ifop-Fiducial u periodu od 18 do 21. juna na uzorku od 1001 lice u Francuskoj, 1003 u Njemačkoj, 976 Španaca i 967 Italijana. Rezultati su istovremeno objavljeni u francuskom listu Le Journal du Dimanche, španskom ABC-u, njemačkom Bild am Sonntagu i u italijanskom listu Corriere della Sera.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *