CBCG: Na aukciji 20 miliona državnih zapisa

Dodajte komentar

Peta ovogodišnja aukcija državnih zapisa vrijednih 20 miliona biće održana u utorak, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore, koja vodi aukciju u ime Vlade.

– Rok dospijeća zapisa, koji će biti emitovani u srijedu, je 182 dana, odnosno 26. decembar ove godine – navodi se u saopštenju.

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji prodati su državni zapisi vrijedni 5,2 miliona, a ukupan iznos emisije bio je sedam miliona, na drugoj je prodato 39,5 miliona zapisa od ukupne emisije od 44 miliona. Na trećoj aukciji prodati su svi ponuđeni zapisi vrijedni 2,59 miliona po prosječnoj stopi prinosa od 5,22 odsto, dok je na četvrtoj prodato oko 3,69 miliona zapisa po prosječnoj stopi prinosa od 4,74 odsto, a ukupan iznos emisije bio je sedam miliona eura.

U prošloj godini je održano sedam aukcija na kojima su prodati svi ponuđeni državni zapisi.

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti koje Centralna banka prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta, a zapisi se prodaju po cijeni nižoj od nominalne i otplaćuju na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja kamatu zarađenu na investiciji.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *