Pomoć bankama posljednja opcija Slovenije

Dodajte komentar

Slovenačka vlada čini sve što može kako bi izbjegla da zatraži finansijsku pomoć evrozone za spasavanje svojih banaka, u vezi sa kojima vlada zabrinutost. Ministar finansija Slovenije Janez Šušteršič kaže da bi to bila “posljednja opcija”.

“Izgleda da za sada slovenačkim bankama neće biti potrebna pomoć evropskih fondova za spasavanje”, rekao je ministar.

“Ako se pokaže da je moguće, a trenutno vjerujemo da jeste, da obezbjedimo privatne investicije za naše banke do kraja godine, neće nam biti potrebna takva pomoć”, dodao je on.

Bonitetna agencija Mudis već je u aprilu snizila kreditni rejting najveće slovenačke banke Nova ljubljanska banka (NLB) i još dva kreditora, zbog zabrinutosti oko uticaja nenaplativih kredita na njihove finansije.

NLB je opterećena rizičnim kreditima i do kraja juna joj je potrebno 320 miliona evra za dokapitalizaciju, prema podacima Evropske bankarske agencije.

Teško pogođena globalnom krizom, Slovenija pokušava da svoje javne finansije dovede u red mjerama štednje, namijenjenim smanjenju javnog deficita na nivo od 3,5 do četiri odsto bruto domaćeg proizvoda sa 6,4 odsto iz 2011.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *