Lideri najjačih ekonomija nude rješenje

Dodajte komentar

Lideri najjačih ekonomija evrozone dogovorili su juče da će jedan odsto od društvenog bruto proizvoda EU biti izdvojen za jačanje privrednog rasta kontinenta kao način izlaska iz finansijske krize, piše danas britanski “Gardijan”.

Lideri su se saglasili da mobilišu jedan odsto evropskog bruto domaćeg proizvoda, što je jednako 120 do 130 milijardi evra, za podsticaj rasta, ali ostaju sumnje koji dio paketa će zaista biti novi novac.

To je njemački kancelar Angela Merkel ocijenila kao “važan signal” i naglasila da je “lekcija ove krize da nam je potrebno više, a ne manje Evrope”.

“Moramo da ostvarimo jaču političku saradnju, posebno u evrozoni. Zemlje koje imaju zajedničku valutu takođe moraju da imaju koherentnu politiku. To je takođe lekcija iz posljednje dvije godine”, istakla je Angela Merkel.

Nakon nekoliko sati napete diskusije nije odmah postignut dogovor o planu italijanskog premijera Marija Montija u cilju stabilizacije evropskih banaka i zaštite zemalja na tržištu.

“Mi smo se saglasili da koristimo svaki neophodan mehanizam da bi postigli finansijsku stabilnost u evrozoni”, rekao je španski premijer Marijano Rahoj nakon razgovora.

Međutim, Angela Merkel insistira da EU mora da iskoristi postojeće instrumente.

Uobičajeno džentlmenski Monti iskoristio je svoj završni govor da dosta oštro javno napadne Francusku i Njemačku.

On je podsjetio svjetske medije da nije Grčka ta koja je prva prekršila propise fiskalne discipline u evrozoni već dvije ekonomski najjače zemlje zone, istina uz podršku Italije, koja je tada bila predsjedavajući EU.

Monti je istakao kako su se četiri lidera složila da je podsticaj ekonomskog rasta u evrozoni ključan za povratak povjerenja na tržištu.

“Prvi cilj o kome se slažemo jeste potreba za ponovnim pokretanjem privrednog rasta i ulaganja, kao i za otvaranjem novih radnih mjesta”, naveo je Monti.

On je dodao da “evro neće propasti i svi smo u to uvjereni. Ta valuta – veliki projekat koji je dosad bio uspješan – ne može se ukinuti”.

Francuski predsjednik Fransoa Oland ipak je dodao da “ne može biti transfera suvereniteta bez veće solidarnosti u okviru evrozone”.

Transfer suvereniteta bi bio neophodan za dublju fiskalnu integraciju u evrozoni, za što se zalaže Merkelova, ali Francuska želi da podjela finansijskog tereta bude viša na listi prioriteta.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *