ECB olakšala uslove kreditiranja banaka

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) je saopštila da je olakšala bankama dobijanje zajmova time što im je dopustila da kao kolateral ponude više vrsta hartija od vrijednosti, što je krizna mjera koja bi mogla da pomogne posrnulim španskim bankama, ali nosi veći rizik po finansijsko stanje same ECB.

Ta mjera omogućava evropskim bankama bolji pristup gotovom novcu u vrijeme dužničke krize u regionu, pri čemu je ECB istakla da će banke sada moći da nastave da kreditiraju domaćinstva i firme, što je ključno za opstanak privrede, prenijela je agencija AP.

ECB je i dosad nudila sedmodnevne, jednomjesečne i tromjesečne zajmove bankama kako bi umirila bankarski sistem, ali banke moraju da ponude nešto kao kolateral.

Posrnulim bankama širom Evrope je teško da se zadužuju na uobičajen način, kod drugih banaka, da bi mogle i dalje da izdaju kredite i posluju, zato što te druge banke ne žele da im posude sredstva jer strahuju da im ona neće biti vraćena.

Analitičar njemačke “Komercbanke” Mihael Šubert je izjavio kako olakšani uslovi za kolateral mogu da koriste sve banke u 17 zemalja koje kao valutu koriste evro, ali se čini da je cilj te mjere prvenstveno da pomogne bankarskom sektoru Španije.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *