Nafta ispod 80 dolara za barel, prvi put od oktobra

Dodajte komentar

Sirova nafta je juče pojeftinila ispod 80 dolara za barel, prvi put od oktobra prošle godine.

Američka laka nafta za orijentacionu isporuku je u padu još od maja i juče je u ranom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi potonula na 79,25 dolara za barel, što je najniži nivo od 6. oktobra 2011.

Marka “brent” iz Sjevernog mora je na londonskoj berzi ICE oslabila 1,94 dolara, ili 2,1 odsto, na 90,75 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Cijene “tečnog zlata” su u slabljenju, kao posledica usporavanja svjetske ekonomije. U SAD se ne otvara onoliko novih radnih mjesta, koliko se očekivalo ranije ove godine, a evrozona se suočava sa još jednom recesijom, dok je prerađivačka aktivnost u Kini usporila.

Kineska tražnja nafte je, uz to, u maju povećana manje od jedan odsto, što je drugi najmanji mjesečni rast u ovoj godini.

Analitičari su u međuvremenu razočarani što američka Uprava federalnih rezervi (Fed) nije donijela agresivnije mjere za podsticanje najveće svjetske ekonomije.

Fed će produžiti svoj postojeći program radi sniženja dugoročnih kamatnih stopa, ali ne planira da ulije dodatni novac u ekonomiju, kao što je činio ranije.

Pojeftinjenje nafte je dovelo do sniženja cijena benzina za američke vlasnike automobila.

Cijena benzina na pumpama je  pala na prosječno 3,472 dolara za galon (91 cent za litar), što je 46 centi po galonu (12 centi po litru) manje od maksimuma s početka aprila.

Autor/Izvor: bankar.me/blic.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *