Crnogorci troše duplo manje od Evropljana

Dodajte komentar

Bruto društveni proizvod BDP po glavi stanovnika u prošloj godini u Crnoj Gori iznosio je 43 odsto od prosjeka Evropkse unije, pokazali su preliminarni rezultati Evropskog zavoda za statistiku EUROSTAT-a.

Potrošnja po glavi stanovnika u Crnoj Gori iznosi 53 odsto prosjeka EU.

BDP po glavi stanovnika, prema podacima EUROSTAT-a u zemljama regiona, bio je najveći u Hrvatskoj i iznosio 61 odsto evropskog prosjeka, Makedoniji 36 odsto, Srbiji 35 odsto, Albaniji 31 odsto i Bosni i Hercegovini 29 odsto.

Što se tiče potrošnje od zemalja regiona u Hrvatskoj je iznosio 56 odsto evropskog prosjeka, Srbiji 44 odsto, Makedoniji 41 odsto, BiH 35 odsto i Albaniji 34 odsto.

BDP po glavi stanovnika u zemljama članicama EU tokom prošle godine kretao se od 45 odsto do 274 odsto prosjeka EU.

Najviša BDP-a po stanovniku u zemljama EU zabilježen je u Luksemburgu i iznosio je 274 odsto evrospkog prosjeka.

Holandija je iznad 30 odsto u prosjeku, dok su Danska, Švedska, Irska i Austrija bile su između 25 i 30 odsto iznad prosjeka.

Finska, Belgija i Njemačka bile su između 15 i 20 odsto iznad prosjeka, dok su Francuska i Velika Britanija su se između pet i 10 odsto iznad prosjeka EU.

U Italiji i Španiji, BDP po glavi stanovnika je oko prosjeka EU. Kipar je oko 10 odsto ispod prosjeka, dok su Slovenija, Malta, Grčka, Češka, Portugal i Slovačka između 15 i 25 odsto ispod prosjeka.

Estonija, Mađarska, Poljska i Litvanija su između 30  i 40 odsto niže od prosjeka, dok je Letonija bila oko 40 odsto ispod prosjeka. BDP po glavi stanovnika u Rumuniji oko 50 odsto ispod i Bugarske 55 odsto ispod prosjeka EU.

Stvarna Individualna potrošnja po glavi stanovnika u zemljama članicama EU je u rasponu od 44 odsto do 150 odsto prosjeka.

izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *