Ulagači na Wall Streetu su oprezni, grčki izbori nisu riješili probleme

Dodajte komentar

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer je euforija nakon grčkih parlamentarnih izbora brzo splasnula, dok je ulagače zabrinuo dalji rast prinosa na španske i italijanske obveznice, što pokazuje da dužnička kriza ne jenjava.

Dow Jones indeks oslabio je 25 bodova, ili 0,20 odsto, na 12.741 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,14 odsto, na 1.344 boda, a Nasdaq indeks 0,78 odsto, na 2.895 bodova.

Euforija ulagača nakon što su u nedjelju na izborima u Grčkoj pobijedile stranke koje podržavaju mjere štednje, dogovorene s međunarodnom zajednicom, nije dugo potrajala.

U ponedjeljak ujutro na svjetskim su berzama cijene akcija znatno porasle, no već do podneva dobici su splasnuli. Nakon izbora u Grčkoj uklonjena je jedna prepreka rješavanju dužničke krize u evrozoni, no mnoge druge tek treba preskočiti. „Izbori nisu uticali na promjenu igre, pa preostaje još niz većih problema koje treba riješiti“, kaže Mark Luschini, strateg u kompaniji Janney Montgomery Scott.

Tim više što dolaze protivrječni signali o daljem razvoju situacije u Grčkoj. Antonis Samaras, čelnik Nove demokratije, koja je pobijedila na izborima, istaknuo je svoju predanost dogovoru s međunarodnom zajednicom, no kazao je i da bi trebalo razgovarati o izmjenama uslova po kojima je Grčka svojevremeno dobila 130 milijardi evra vrijedan paket pomoći i tako izbjegla bankrot.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je, pak, da je svako odstupanje od obećanih reformi neprihvatljivo. Pozitivan ishod grčkih izbora nije uspio zaustaviti rast prinosa na italijanske i španske obveznice, pa su juče prinosi na 10-godišnje španske dugove preskočili kritični nivo od 7 odsto, koja se smatra dugoročno neodrživom cijenom finansiranja.

Evrozona je prije desetak dana odobrila 100 milijardi evra pomoći španskim bankama, no to nije ublažilo strahovanja ulagača od produbljivanja dužničke krize u toj zemlji. Zbog toga su se juče pod pritiskom našle akcije u većini sektora. Među najvećim je gubitnicima, s padom od 0,8 odsto, bio energetski sektor jer je cijena nafte pala za otprilike 1 odsto.

S druge strane, porasle su cijene akcija u tehnološkom sektoru, što se zahvaljuje pozitivnim komentarima analitičara na pojedine kompanije iz tog sektora, kao što su Apple i eBay. Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče promijenilo samo 5,78 milijardi akcija, dok je lani prosječan dnevni obim iznosio 7,84 milijarde.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 odsto, na 5.491 bod, a frankfurtski DAX 0,30 odsto, na 6.248 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,69 odsto, na 3.066 bodova.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *