Banka Inteza i Dunav osiguranje najuspješniji u Srbiji

Dodajte komentar

Banka Inteza prva je na rang listi najvećih banaka u Srbiji po aktivi, a Dunav osiguranje među osiguravajućim društvima, navedeno je u anketi specijalne publikacije “Finansije top” časopisa “Biznis i finansije” koja je danas predstavljena na konferenciji za novinare.

Anketa časopisa pokazala je da više od 90 odsto štediša u Srbiji i dalje štedi u evrima, za razliku od građana evrozone koji su usljed krize često selili svoje depozite u druge valute.

U autorskom tekstu za specijalno izdanje, ekonomista Milojko Arsić upozorio je da se država nalazi pred izborom: ili da nastavi više da troši nego što ubira porez, pa tako rizikuje da uđe u dužničku krizu ili da naglo smanji fiskalni deficit i tako zaustavi zaduživanje.

“Investitorima je samo potreban neki okidač – a u slučaju Srbije to bi mogao da bude izostanak sporazuma sa MMF-om”, predočio je Arsić.

U anketi “Finansije Top”, Banka Inteza prva je ne samo po aktivi, već i po dobiti, a ako se kao visina aktive uzme kao kriterijum na drugom mjestu je Komercijalna banka, a zatim slijede Unikredit, Rajfajzen i Sosijete Ženeral banka.

Po visini ostvarene dobiti, na drugom mjestu po dobiti je Rajfajzen, a zatim Unikredit, Komercijalna i AIK banka.

Među osiguravajućim društvima, na drugom mjestu po visini aktive je Delta Ðenerali, DDOR Novi Sad, Viner štediše osiguranje i Grave osiguranje.

Ako se kao kriterijum uzme ostvarena dobit, onda je na prvom mjestu Delta Ðenerali, a zatim Dunav Osiguranje, pa DDOR Novi Sad, Dunav-RE i Viner štediše osiguranje.

Rang lista banaka i osiguravajućih društava rađena je na osnovu podataka o bilansu stanja na dan 31. januara 2011. i podataka Narodne banke Srbije za prvo tromjesečje 2012.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *