Rast obavezne rezerve crnogorskih banaka

Dodajte komentar

Ukupno izdvojena obavezna rezerva banaka kod CBCG iznosila je 170,1 miliona eura na kraju aprila 2012. godine. Izdvojeni iznos je na mjesečnom nivou bio viši za 0,3%, dok je na godišnjem nivou izdvajanje banaka bilo više za 3,4%.

Od iznosa ukupno izdvojene obavezne rezerve, na računu obavezne rezerve u zemlji izdvojeno je 64,3%, u državnim zapisima 24,0%, a na računu Centralne banke u inostranstvu 11,7%.

U aprilu su sve banke iskoristile mogućnost izdvajanja dijela obavezne rezerve u obliku državnih zapisa. Tako su ukupno izdvojena sredstva u obliku državnih zapisa iznosila 40,8 miliona eura na kraju aprila 2012. godine.

Efektivna stopa obavezne rezerve, mjerena odnosom izdvojene obavezne rezerve i ukupnih depozita iznosila je 9,4% i bilježi pad u odnosu na prethodni mjesec (9,5%), a rast u odnosu na april 2011. godine (9,2%).

Likvidnost banaka

Prosječna likvidna sredstva banaka su u aprilu 2012. godine iznosila 295,9 miliona eura, i bila su za 40,5 miliona eura niža nego u prethodnom mjesecu. U aprilu su koeficijenti likvidnost za bankarski sistem u cjelini, na dnevnom i dekadnom nivou bili iznad propisanih minimuma.

izvor: Bilten CBCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *