Hrvatskoj treba dva miliona radnika

Da bi ostvarila privredni napredak, Hrvatska mora imati oko dva miliona zaposlenih, odnosno čak pola miliona više nego sada. Ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić kaže da će ciljevi biti lakše ostvareni ulaskom u Evropsku uniju, koja nudi mnogobrojne programe i sredstva za razvoj ljudskih potencijala.

Mrsić je dodao da treba promijeniti i svijest ljudi koji moraju biti spremni na doživotno obrazovanje.

“Kad završe jednu školu ili fakultet, to ne znači da će u tom zanimanju raditi cijeli život. Kada se zaposle u jednoj kompaniji, to ne znači da će u njoj raditi cijeli život jer će vjerovatno tokom radnog vijeka promijeniti bar dvije ili tri, ako se zaposle u jednoj zemlji, to ne znači da će u njoj raditi cijeli život”, rekao je ministar.

On je naglasio i da treba promijeniti obrazovnu politiku kako ne bi proizvodila svršene kadrove za berzu rada, nego za poslodavce, dodavši da sada manje od 45 odsto učenika trogodišnjih i četvorogodišnjih zanatskih škola radi ono za šta su se školovali.

Hrvatska prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz aprila 2012. ima 1.698.181 radno aktivnih stanovnika. Ukupno je zaposleno 1.354.830 stanovnika, a nezaposlen 334.351 stanovnik.

izvor: capital.ba

Check Also

Ekonomski rast Njemačke u 2021. godini 2,4 odsto

Pandemija korona virusa i dalje oblikuje ekonomsku situaciju u Njemačkoj, zbog čega su instituti za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *