Indija poziva Evropu da odlučno djeluje na krizu u evrozoni

Dodajte komentar

Indijski premijer Manmohan Singh pozvao je u subotu evropske lidere da odlučno djeluju kako bi otklonili krizu u evrozoni, uoči odlaska na samit G20 u Meksiko.

“Nadamo se da će evropski lideri odlučno djelovati kako bi otklonili finansijske probleme s kojima su suočeni”, rekao je Singh. Nastavak krize u evrozoni mogao bi “dodatno oslabiti svjetska tržišta i loše uticati na naš privredni rast”, upozorio je indijski premijer.

Singh i njegov ministar finansija Pranab Mukherjee ocijenili su da je dužnička kriza u Evropi jedan od glavnih uzroka usporavanja indijske privrede.

Nakon višegodišnjeg rasta od gotovo 9 odsto, Indija je u zadnjem tromjesečju 2011.-2012. imala pad od 5,3 odsto na godišnjem nivou, što je najlošiji pokazatelj u zadnjih devet godina, a posljedica je usporavanja svjetske privrede i zaoštravanja monetarne politike radi suzbijanja inflacije.

Njemački, britanski, italijanski, francuski, španski i lideri Evropske unije obvezali su se u petak na videokonferenciji uoči održavanja samita G20 u Los Cabosu, u Meksiku, da će “garantovati privrednu stabilnost i podržavati rast”.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *