Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 11.06.2012. – 15.06.2012.

Dodajte komentar

I protekle sedmice nastavljen je negativan trend na domaćem tržištu kapitala, ali je intezitet pada bio blaži u odnosu na prethodne nedelje. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, izgubio je na vrednosti petinu procenta, spustivši se na 430,8 poena. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 1,7 miliona evra što je blagi oporavak u odnosu na prethodnih pet trgovačkih dana. 

Akcije – Ubedljivo najprometnija hartija na tržištu bio je bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je ostvario realizaciju od 77,1 milion dinara, u najvećoj meri prvog trgovačkog dana. Ova hartija je početkom sedmice stizala do nivoa od 550 dinara na kojem je i ostvareno gro prometa, da bi tokom sedmice došlo do značajnog pada, ostvarenog minimalnim prometima. Nedelju je Soja okončala na nivou od 487 dinara što odgovara tržišnoj kapitalizaciji kompanije od 62 miliona evra. Menadžment Sojaproteina je nedavno najavio da u tekućoj godini očekuje prodaju na ino tržištu u vrednosti od 60 miliona evra što bi bio rast izvoza od 50 procenata u odnosu na 2011. godinu.

Tradicionalno najprometnija Naftna industrija Srbije (NIIS) protekle sedmice je ostvarila promet od 32,6 miliona dinara, stigavši na kraju nedelje nadomak psihološke granice od 600 dinara. NIS je u sedmici dobio na vrednosti pola procenta uz pojačani pritisak na strani tražnje. Solidan promet od 13,3 miliona dinara zabeležio je zemunski proizvođač pesticida Galenika Fitofarmacija (FITO) koja je porasla skoro tri procenta na 2.250 dinara. Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) većim delom sedmice je oscilirao oko nivoa od 390 dinara uz neznatno jaču investicionu aktivnost u odnosu na prethodnu sedmicu. Ova kompanija je prošle nedelje saopštila da je i tokom maja nastavila rast broja usluženih putnika u odnosu na isti mesec protekle godine.

Od bankarskih hartija najprometnija je bila niška AIK banka (AIKB) koja je porasla 4,1 odsto na 1.373 dinara uz realizaciju od 5,9 miliona dinara. Posle dužeg vremena akcije ove najprofitabilnije banke na Beogradskoj berzi beležile su solidnu tražnju, dostigavši nedeljni maksimum na koti od 1.410 dinara. Beogradska Jubmes banka (JMBN) registrovala je promet od 3,8 miliona dinara, spustivši se neznatno ispod nivoa od 11.000 dinara, dok je Komercijalna banka (KMBN) protekle sedmice pala na novi istorijski minimum. Akcije najveće domaće banke pod kontrolom države padale su tokom sedmice na rekordno nizak nivo od 1.483 dinara da bi nedelju ipak okončale na koti od 1.559 dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su promet od 0,2 miliona evra, a najprometnije serije bile su A2015 i A2016 koje poslednje dospevaju na naplatu. Cene ovih dužničkih instrumenata su nastavile da rastu te su prinosi na svim obveznicama pali solidno ispod granice od šest procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija domaćih dužničkih hartija na kojoj nije zabeleženo veliko interesovanje investitora. Jednoipogodišnje note nominalno vredne deset milijardi dinara realizovane su sa uspešnošću od 25,2 odsto, dok je prinosna stopa iznosila 13,99 procenata.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *