Apel Evropi da reaguje brzo

Dodajte komentar

Evropski lideri koji rješavaju pitanje suverenog duga učinili su premalo, a i to što su učinili – učinili su prekasno, rekao je odlazeći predsjednik Svjetske banke Robert Zelik. Apelujući na Evropu da reaguje brzo, Zelik je upozorio  Evropu da rizikuje da izgubi uticaj, dok se zemlje u razvoju suočavaju sa neizvjesnostima na tržištu.

“Evropski političari uvijek reaguju dan kasnije i obećavaju uvijek jedan evro premalo, a onda kada postane ‘gusto’ oni dodaju nova likvidna sredstva”, rekao je Zelik u intervjuu za njemački magazin “Špigl”.

Iako je to kupilo određeno vrijeme, kaže Zelik, to ne rješava strukturalne probleme evrozone.

“Više se ne radi o tome koji model Evropljani treba da izaberu. Oni moraju samo da se odluče i to brzo”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Evropa će izgubiti globalni uticaj, ako nastavi da posustaje. “Evropski lideri moraju toga da budu svjesni”, rekao je Zelik, dodajući da NJemačka treba da preuzme vodeću ulogu i da nastavi da insistira na fiskalnim i strukturalnim reformama.

On je istakao da Evropa ne smije da dozvoli da bude stalni talac Atine, mada bi izlazak Grčke iz evrozone imao ogromne posljedice.

“Taj osjećaj nesigurnosti ne smije da dovede do toga da Evropa daje Grčkoj sve što vlada u Atini poželi. Ako grčko rukovodstvo prijeti da će napustiti evrozonu onda ostatak Evrope mora da razvije mehanizam koji će da ublaži posljedice toga”, rekao je on.

U odvojenom intervjuu za britanski “Obzerver” Zelik je upozorio na rizik od “trenutka Leman braće” ako se kriza ne rješava pravilno, što se odnosi na bankrot američke banke Leman braća u septembru 2008. koji je doveo do globalne finansijske krize.

Zelik se povukao sa mjesta predsjednika Svjetske banke 1. jula, a naslijediće ga Korejanac DŽim Jong Kim.

Zelik je rekao da zemlje u razvoju moraju da prihvate nesigurnost koja dolazi iz evrozone i širih finansijskih tržišta.

“Nesigurnost na tržištima sada počinje da povećava troškove za zemlje u razvoju”, rekao je Zelik.

Evrozona će biti na dnevnom redu samita G20 od ponedjeljka u Meksiku, posebno u okviru teške situacije u Španiji i Italiji.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *