Po rezervama nafte Venecuela ispred Saudijske Arabije!

Dodajte komentar

Venecuela je postala svjetski lider po rezervama nafte, nadmašivši čak i Saudijsku Arabiju – navodi u svom pregledu svjetske energetike naftna kompanija VR.

Krajem prošle godine rezerve nafte u Venecueli iznosile su 296,5 milijardi barela, ili oko 18 odsto svjetskih rezervi!

Saudijska Arabija je vlasnik 16 odsto nafte u svijetu, a treća je Kanada sa 11 odsto.

U vrhu je i Rusija, koja ima rezerve od 88,2 milijardi barela (5,3 odsto svjetskih rezervi) i još uvijek je najveći svjetski proizvođač nafte.

U isto vrijeme dok Venecuela preuzima “naftno liderstvo”, mediji prenose da SAD isključuju sedam zemalja sa spiska onih prema kojima će se primjeniti oštre sankcije za kupovinu iranske nafte.

Sankcije prema Indiji, Maleziji, Južnoj Koreji, Južnoafričkoj Republici, Šri Lanki, Turskoj i Tajvanu ukinute su u zamjenu za značajno smanjenje kupovine nafte od Irana.

U martu su sa spiska skinuti: Belgija, Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Japan, Holandija, Poljska, Španija i Velika Britanija.

Kina ostaje jedini veliki uvoznik iranske nafte kome prijete ekonomske sankcije. Peking kupuje petinu iranske nafte za izvoz. Odluka o uvođenju sankcija trebalo bi da bude donijeta do kraja juna.

Glas Rusije navodi upozorenje eksperata da će problemi u Evropi dovesti do smanjenja potražnje i viška ponude.

Zaustaviti taj tempo može samo odluka OPEK-a da se smanji proizvodnja, ali čak i u tom slučaju cijena bi na kraju godine mogla pasti na 80-90 dolara.

Međunarodna agencija za energiju i MMF predviđaju da će se cijena barela zadržati iznad 100 dolara najmanje do 2016. godine.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *