Gradnja gasovoda “Južni tok” počinje u decembru

Dodajte komentar

Gradnja gasovoda “Južni tok”, investicije vredne 10 milijardi evra, počinje u decembru, što je prošle sedmice potvrdio ruski predsednik Vladimir Putin, a više puta i čelnici “Gasproma”.

Države na trasi gasovoda uveliko pripremaju projekte za svoje zemlje. I Slovenija je sa “Gasporomom” osnovala zajedničko preduzeće, a Srbija počela izradu prostornog plana za deo kroz našu zemlju.

Izgradnja “Južnog toka” počeće krajem godine paralelnim polaganjem dve linije gasovoda po dnu Crnog mora. Planirane su ukupno četiri linije kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa, navljuju u “Gaspromu”.
Planirano je da kopneni deo gasovoda ide kroz Bugarsku, Grčku, Srbiju, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju i dalje do Italije i Austrije. Za sada se zna da gasovod ulazi u našu zemlju iz Bugarske, a izlazi u Mađarsku.

Generalnim projektom predviđena je mogućnost fazne izgradnje uz istovremenu izgradnju primopredajnih, mernih i kompresorskih stanica koje će omogućiti dovoljan protok odnosno predviđene kapacitete protoka prirodnog gasa, kaže za RTS Aleksandra Damjanović iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Vlada Srbije je još početkom godine donela odluku o prostornom planu posebne namene za “Južni tok”. U nadležnom ministarstvu obećavaju da će taj dokument uraditi na vreme, jer bez njega nema lokacijskih i građevinskih dozvola. Kada bude gotov tačno će se znati i čije će zemljište na trasi gasovoda ući u proces eksproprijacije.

Aleksandra Damjanović dodaje da je Agencija za prostorno planiranje Republike Srbije započela izradu ovog prostornog plana i taj plan bi trebalo da bude završen do kraja ove godine.

Važno je i da i “Srbijagas” završi što pre projekat celog gasovoda.

Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović najavljuje da će se ovih dana voditi razgovori i u Zagrebu, oko krakova gasovoda koji će ići prema Hrvatskoj, a jedan krak bi trebalo da ide i prema Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Tako da ukupni kapaciteti “Južnog toka” koji treba da se izgradi uključujući i novo skladište Srpski Itebej u ovom momentu su u “Srbijagasu” u projektnom smislu na stolu.

Akcionari “Južnog toka” su ruski “Gasprom”, italijanski “Eni”, francuski EDF i nemački BASF.

U “Gasporomu” smatraju da će izgradnjom gasovoda “Južni tok” i “Severni tok” potpuno osigurati snabdevanje evropskih potrošača gasom.

poslovnojutro.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *