Davidović sa ponudom za Boksite čeka do petka

Dodajte komentar

Ukoliko Vlada do petka ne obavijesti nikšićki Neksan da li se nastavljaju pregovori o preuzimanju Rudnika boksita, vlasnik kompanije će smatrati da njihovaponuda nije interesantna i odustaće od novog „industrijskog poduhvata”.

„Imamo mnogo boljih investicija od Boksita, ali smo se odlučili za Rudnik samo zato što je u pitanju nikšićka kompanija. Smatrali smo da imamo obavezu da prvo pokušamo da razriješimo situaciju u ovom gradu, pa tek da onda krenemo dalje. Ukoliko do petka ne dobijemo odgovor od Vlade, smatraćemo da nemaju interesovanje za naš angažman i mi ćemo u petak u 15 časova Vladu, Sindikat i javnost obavijestiti da odustajemo od Boksita”, kazao je „Vijestima” vlasnik Neksana Miodrag-Daka Davidović.On je kazao da će danas uputiti ministru ekonomije Vladimiru Kavariću pismo u kome će ga obavijestiti da na odluku čeka do petka.„Nadam se da ovu našu poruku niko neće shvatiti kao bilo kakav vid pritiska, ali ukoliko misle da to radimo, neka ne brinu – oslobodićemo ih pritiska, a njima neka je sa srećom”, poručio je Davidović.

Ministar Kavarić, koji je boravio u Nikšiću, kazao je da odluku da li Neksan da preuzime Boksite treba da donese menadžment kompanije.

„Naši predstavnici u Bordu detaljno razmatraju ponudu i razgovaraju sa predstavnicima radnika, menadžmenta i na operativnom nivou sa direktorom i članovima Borda da li je ta ponuda prava i kako nastaviti dalju proceduru.

Siguran sam da će menadžment u Boksitima donijeti pravu odluku jer ponuda se odnosi na upošljavanje velikog broja radnika i to je ono što je osnovni interes države – čuvanje maksimalnog broja radnih mjesta i održavanje proizvodnje u Boksitima da bude u funkciji KAP-u onoga momenta kada to bude moguće”, kazao je Kavarić.

On je podsjetio da je Neksan jedini dostavio ponudu za Boksite.

Ispred Željezare su Kavarića čekali predstavnici Sindikata Boksita. Dogovorili su se da danas dođu u Podgoricu i sa ministrom razgovaraju o sudbini preduzeća jer, smatraju sindikalci, vrijeme odmiče, a rješenje se ne nazire.

U ponudi vlasnika Neksana, ostavljenoj Vladi prije nekoliko mjeseci, piše da će 15 dana nakon preuzimanja pokrenuti proizvodnju i da će od 314 zaposlenih, koliko ih je ostalo nakon realizacije socijalnog programa, uposliti 200. Eksploatisanu rudu ne bi prodavao, već bi je lagerovao dvije godine čekajući da se situacija na tržištu poboljša. Najavljeno je da bi radnici za to vrijeme redovno primali zaradu, a Neksan bi održavao opremu i servisirao obaveze.

Početkom juna, radnici Boksita primili su februarsku platu koja je obezbijeđena zahvaljujući poslu na rekonstrukciji tunela Tifran kod Berana, gdje je uposleno oko 40 radnika Sektora tunelogradnje.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *