Brisel planira bankarsku uniju

Dodajte komentar

Jedinstveno regulatorno tijelo za bankarski sistem u svih 27 zemalja EU moglo bi da počne sa radom već 2013. godine, saopštila je Evropska komisija.

Planirano je i osnivanje kontroverznog novog fonda za pružanje pomoći ugroženim bankama, koji bi se finansirao od poreza na rad finansijskih institucija. Ovim prijedlogom obuhvaćena je i šema garancija za depozite, koja bi zaštitila štediše u slučaju da njihova banka propadne, prenio je Bi-Bi-Si.

Velika Britanija ranije je saopštila da neće pristupiti ovakvoj bankarksoj uniji i sugerisala da bi ona mogla da funkcioniše samo na nivou članica evrozone.

Prema saznanjima Bi-Bi-Sija, ovaj plan biće usvojen na sastanku Evropskog savjeta 28. i 29. juna u Briselu.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo podržava brzu primjenu plana koji uključuje zajedničko nadgledanje rada banaka već od januara 2013. godine.

Portparol EK naglasio je da su “razgovori između Baroza i ostalih zvaničnika EU u ranoj fazi”. On je dodao da neki elementi bankarske unije mogu da se ostvare brzo bez izmjene postojećih sporazuma EU, dok bi drugi bili komplikovaniji i zahtijevali više vremena za implementaciju.

Potpredsjednica Bundesbanke Sabine Lautenšlager upozorila je da su za ovakav plan potrebne “sveobuhvatne promjene sporazuma EU”.

Ona je dodala da bankarska unija treba da bude realizovana uporedo sa stvaranjem fiskalne unije, da bi se osiguralo da države ne ugroze finansijsku stabilnost EU kršenjem pravila o budžetskom trošenju.

Komisija podržava ideju bankarske unije svih 27 članica EU, čiji bi dio bila i Velika Britanija, gdje se nalaze neke od najvećih evropskih banaka.

Evropski lideri izloženi su kritikama da nisu djelovali dovoljno brzo tokom dužničke krize. Sada Evropska komisija predlaže stvaranje bankarske unije bržim tempom nego što su mnogi mogli da zamisle.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *