Toščelik investiraće 35 miliona eura u nikšićku Željezaru

Dodajte komentar

Novi vlasnik nikšićke Željezare, turska kompanija Toščelik, planira da za naredne tri godine uloži u fabriku 35 miliona eura, poveća zaposlenost radnika sa 308 na 550 a godišnju proizvodnju sa 120.000 tona na 400.000 tona i dostigne promet od 500 miliona eura. To je saopšteno na svečanosti povodom zvaničnog preuzimanja kompanije.

Proizvodnja u Željezari, koja se sada zove Toščelik Nikšić, počeće od jula a novi vlasnik planira da u najkraćem roku proizvode isporuči Srbiji, Grčkoj, Italiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji i Turskoj.

„Kada završimo sa investicijama u fabriku proizvodnje šipki u Alžiru imaćemo u tri države 16 firmi tako da ćemo vršiti proizvodnju u svakom segmentu prerade čelika“, kazao je Fuat Tosiali, predsjednik Upravnog odbora Tosiali Holdinga u čijem sastavu se nalazi Toščelik.

Kreću od sistema za otprašivanje gasova

Tosiali je kazao i da će prva njihova investicija biti posvećena zaštiti prirode pa će za tri mjeseca završiti sistem za otprašivanje koji Nikšićani decenijama sa nestrpljenjem očekuju.

„Želimo da u Crnoj Gori ostvarimo proizvodnju koja ima visoku dodatu vrijednost i vjerujem da ćemo u narednom periodu uraditi još investicija.

Planiramo da izvoz naše fabrike bude jednak trenutnom ukupnom izvozu Crne Gore, a Nikšić za Toščelik predstavlja vrata ka Evropi. Vjerujemo da će naša investicija doprinijeti razvoju crnogorske ekonomije i putu ka evropskim integracijama“, kazao je Tosiali koji je više puta istakao da se osjeća Crnogorcem i da su Crna Gora i Turska prijateljske zemlje koje još od 16 vijeka dijele zajedničku istoriju.

Zahvalio se radnicima, stečajnom upravniku i Vladi Crne Gore na pomoći i obećao bolje dane za fabriku koja je nekada bila okosnica crnogorske industrije.

Vrijeme je najbolji sudija

Ono koji najviše očekuju od novog vlasnika su radnici. Za sada, prema riječima prvog sindikalca nikšićkih metalurga Janka Vučinića stvari izgledaju dobro a vrijeme će pokazati da li dobar početak ima i srećan nastavak.

„Izgleda da smo dobili ono što smo svi priželjkivali – ozbiljnog investitora koji će otvarati nova radna mjesta i ulagati u fabriku. Vrijeme će pokazati da li će se to i realizovati na pravi način. Mi smo kao Sindikat tu da pratimo i mislim da ćemo sve probleme riješiti na obostrano zadovoljstvo.

Tu prije svega mislim na status radnika jer ukoliko se pokaže da je neko od 308 radnika višak vjerujemo da ćemo to riješiti na bezbolan način i da niko od zaposlenih ne bude oštećen“, kazao je Vučinić koji je takođe prisustvovao koktelu.

Ujedinjenje nekadašnjih željezarinih pogona

Fuat Tosiali je kazao i da namjerava da ponovo „ujedini“ i nekadašnje željezarine pogone, Tehnostil hladnu valjaonicu, Radvent i Livnicu, pogone koji su poslednjih godina, dok nijesu bankrotirali, funkcionisali kao zasebne cjeline.

„Zainteresovani smo da fabrika ponovo bude bude jedna cjelina. Uvijek smo spremni za tu soluciju i vjerovatno sada postoji čitava procedura koju država treba da obavi i kada se to završi spremni smo“, kazao je Tosiali.

Na novinarsko pitanje da li to znači da će se javiti na oglase koje su pomenuta preduzeća raspisala Tosiali je kazao „Pa naravno“.

Uvecaj!

U toku su oglasi za Radvent, koji se prodaje po cijeni od 3,83 miliona eura, Tehnostil čija imovina je ponuđena za 2,83 miliona eura, dok je novi oglas za Livnicu, koja se prodaje za 4,5 miliona eura, izašao prije dva dana.

Sve Željezarine privatizacije

Željezara je prvi put privatizovana 2002. godine, kada je većinski udio kupila ruska kompanija Rusmonostil, koja je nakon kratkog zadržavanja ostavili fabriku u dugovima, a Vlada, preuzimajući dug, dovela novog strateškog partnera, firmu Midlend risorsis holding.

I oni su krajem 2006. godine napustili Željezaru. Nakon njih došla je holandska kompanija Montenegro spešelti stils (MNSS), koja je ostala do aprila prošle godine, kada je u fabrici na zahtjev većine od 1.412, koliko ih je tada bilo, uveden stečaj.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *