Devizne rezerve NBS 10,17 milijardi evra

Dodajte komentar

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju maja ove godine bile su 10,17 milijardi evra, objavila je danas NBS.

Najveći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 472,7 miliona evra. Po osnovu isplate stare devizne štednje iz deviznih rezervi je tokom maja isplaćeno 115,3 miliona evra, dok je po osnovu izmirenja obaveza države prema inokreditorima, isplaćeno 16,5 miliona evra.

Najveći priliv u toku maja je realizovan po osnovu prodaje državnih hartija od vrijednosti, denominovanih u evrima u iznosu od 91,4 miliona evra. Po osnovu korišćenja kredita i donacija ostvareni su prilivi u iznosu od 40,5 miliona evra, dok su banke po osnovu obavezne devizne rezerve izdvojile neto 35,2 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju maja iznosila su 5,53 milijarde evra. Devizne rezerve NBS obezbjeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 453 odsto, kratkoročnog duga u iznosu 2.131 odsto i istovremeno pokrivaju više od sedam mjeseci uvoza robe i usluga.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 1,09 milijardi evra i bio je za 269,7 milona evra veći nego u prethodnom mjesecu. U prvih pet mjeseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,43 milijarde evra.

U toku maja, NBS je prodala na međubankarskom deviznom tržištu 472,7 miliona evra, sa ciljem da obezbijedi nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta. U maju je zabilježena i nominalna deprecijacija dinara prema evru za četiri odsto, dok je od početka ove godine do danas dinar prema evru nominalno opao za 8,7 odsto.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *