CBCG: Povećanje PDV-a od dva odsto zamjena za krah rebalansa

Dodajte komentar

Porez na dodatu vrijednost PDV treba povećati za dva procenta ukoliko rebalans budžeta ne da zadovoljavajuće rezultate, ocijenili su iz Centralne banke Crne Gore CBCG.

U ovoj instituciji u slučaju kraha rebalansa predlažu i dodatno oporezivanje određenih luksuznih proizvoda.

“U Centralnoj banci smatramo da ukoliko rebalans budžeta ne da zadovoljavajuće rezultate kao krajnjoj alternativnoj mjeri treba pristupiti povećanju PDV-a za dva procentna poena. Procjenjujemo da bi povećanje PDV-a za dva procentna poena donijelo dodatne prihode na godišnjem nivou od oko 35 miliona eura“, kazali su Pobjedi iz CBCG.

Oni podsjećaju da je povećanju PDV-a pribjegao je veliki broj evropskih zemalja.
“Opšti trend je povećanje PDV-a, a intenzivna debata o ovom pitanju prisutna i u velikom broju zemalja koje nijesu mijenjale PDV. Crna Gora ima niske poreze, vjerovatno najniže u Evropi, i to je naša strateška prednost, odnosno potencijalna rezerva za slučaj pogoršanja stanja“, smatraju iz CBCG.
U Centralnoj banci ocjenjuju da bi se na ovaj način sredstva mogla prikupiti relativno brzo, uz ravnomjerno prilagođavanje tereta krize i bez značajnog pogoršanja investicionog ambijenta.

“Negativne posljedice ove mjere bi bile prisutne u vidu rasta inflacije i uticaja na smanjenje životnog standarda. Međutim, u slučaju pogoršanja stanja odlaganje ove mjere bi u budućnosti moglo imati još veće negativne posljedice“, upozoravaju iz CBCG.
Uz povećanje PDV-a u slučaju razvoja negativnog scenarija, odnosno ukoliko predloženi rebalans ne da zadovoljavajuće rezultate treba, smatraju u ovoj instituciji, u paketu ići na oporezivanje određenih luksuznih proizvoda. U Centralnoj banci priznaju da nema precizne liste luksuznih proizvoda.
“CBCG nije napravila preciznu listu koje bi proizvode trebalo dodatno oporezovati, ali tu bi se svakako trebalo naći: kuće za odmor, automobili veće kubikaže, jahte… U sklopu ovih mjera bi trebalo razmotriti i progresivno oporezivanje viših zarada uz istovremeno podizanje osnovice najniže zarade koja je oslobođena oporezivanja“, istakli su iz CBCG.
Takođe, podsjećaju da bi to trebalo da budu privremene mjere koje bi bile na snazi dok traje kriza.

izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *