Sve bankarske račune na sunce

Dodajte komentar

Evropska unija EU je zamjerila što crnogorska Komisija za sprečavanje sukoba interesa nema uvid u bankarske račune i štednju javnih funkcionera, odnosno poslanika, jer smatra da je to bitno za borbu protiv korupcije.

To je Dnevnim novinama rekao čelnik te Komisije Slobodan Leković, tvrdeći da bi uskoro Crna Gora trebalo iz Brisela da dobije preporuku da se to omogući zakonom.

Ukoliko se to desi, javni funkcioneri, odnosno poslanici bi ubuduće morali oprezno prijavljivati Komisiji koliko imaju novca na računu u bankama, jer će ova moći da taj podatak provjeri.
Da je mogući novitet dobar, siguran je čelnik te Komisije, jer kaže da u imovinskom kartonu koji popunjavaju javni funkcioneri postoji posebna rubrika štednja koja često ostaje prazna.
Sudeći po riječima Lekovića, Direktorat za proširenje EU je zamjerio što je to tijelo onemogućeno da provjerava stanje na bankarskim računima javnih funkcionera. On kaže da zato Crna Gora sada čeka njihovu preporuku da se taj problem riješi, kao što je recimo to uradila Hrvatska.
Po tom modelu bi 3.300 crnogorskih funkcionera potpisalo izjavu da dozvoljava Komisiji da ulazi u bankarske račune i tekuće račune, u zemlji i inostranstvu. Izgleda da bi svi to morali da urade, jer ukoliko neki poslanik to odbije, automatski se skida sa javne funkcije.
Ako se ispostavi da poslanik nije prijavio tačan podatak o količini novca na računu uslijediće razne sankcije.
No, pojedini poslanici kažu da bi se taj novitet mogao izigrati – neko podigne novac sa računa i prijavi da nema ništa.

“Komisija je najobičnija sprdnja. To je farsa. I uvijek će biti dok god bude u ovom sastavu. Ako već Leković komunicira sa Briselom ne bi bilo loše da predloži da članovi te komisije ne budu u konfliktu interesa. Tek nakon što odu iz tih fotelja, a tu je i pomoćnica ministra turizma, možemo o nečemu da pričamo”, rekao je za Dnevne novine poslanik PzP Koča Pavlović.
Sa njim je donekle saglasan i poslanik Nove srpske demokratije NOVA Goran Danilović, jer ni on nema povjerenja u Komisiju. On navodi da je za to da se sve kontroliše, ali da treba odabrati prave ljude za to.
“Podržao bih, ali treba da izaberemo Komisiju koja bi dobro radila taj posao, a ne da bude nametnut i da se pretvori u progon i zadiranje u potpunu privatnost opozicionara i zaštitu onih koji su u sprezi javne funkcije i organizovanog kriminala gdje se zarađuje ogroman novac”, smatra Danilović.
Reagujući na stav opozicionara koji osporavaju rad Komisije, poslanik DPS-a Miodrag Vuković je rekao da ga je to podstaklo da kaže da je “i rukama i nogama za to da se provjeravaju bankarski računi poslanika”.
Ukoliko to bude evropska praksa, i SDP nema ništa protiv toga da se provjeravaju bankarski računi javnih funkcionera. “Ako to bude tako, Evropska komisija neće samo reći Crnoj Gori da to primjenjuje, već svima”, kazao je poslanik Ervin Spahić.
Iako je većina poslanika iskazala sumnju da će crnogorske banke zbog politike tajnosti podataka pristati na to da Komisija za sprečavanje sukoba interesa provjerava račune javnih funkcionera, izgleda da se banke ipak neće tome protiviti.
Predsjednik Udruženja banaka Crne Gore Esad Zaimović je kazao Dnevne novine da neće imati razloga da se suprotstave tome, ukoliko se pokaže da su to evropski standardi.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *