Španske akcije ojačale, troškovi pozajmljivanja u padu

Dodajte komentar

Vrijednosti španskih akcija su danas skočile, a troškovi pozajmljivanja znatno sniženi, jer je ublaženo strahovanje investitora pošto je Španija obezbijedila pomoć za spasavanje svojih banaka.

Španski indeks akcija Ibeks-35 je u skladu sa jakim rastom akcija širom Evrope danas ojačao četiri odsto, pri čemu su naročito veliki skok ostvarile akcije banaka.

Akcije banke “Bankija”, koja je zatražila 19 milijardi evra pomoći za pokrivanje gubitaka po takozvanim lošim zajmovima, skočile su oko 15 odsto, prenijela je agencija AP.

Kamatna stopa na 10-ogodišnje španske obveznice, koja je indikator povjerenja investitora u sposobnost Španije da otplaćuje svoj dug, snižena je danas za čak osam baznih poena, na oko 6,1 odsto.

Ministri finansija evrozone su u subotu saopštili da će španskoj vladi staviti na raspolaganje do 100 milijardi evra (125 milijardi dolara) vrijednih zajmova za podsticanje španskih banaka, opterećenih problematičnim zajmovima i drugom lošom aktivnom poslije kolapsa španskog tržišta nekretnina. Vlada u Madridu tek treba da precizira koliko će joj novca biti potrebno.

Španski ministar ekonomije Luis de Gindos je po objavljivanju pomoći za spasavanje rekao da ona neće zahtjevati od španske vlade bilo kakve nove mjere stroge štednje.

Premijer Španije Marijano Rahoj je u jučerašnjoj izjavi za novinare izbjegao da upotrebi termin spasavanje, nazvavši tu pomoć kreditnom linijom bez striktnih uslova za strogu štednju koji su pratili spasavanja Grčke, Portugala i Irske.

Danas je, međutim, Evropska unija jasno stavila do znanja da taj novac nije samo kredit, već više od toga jer će sem njegovog vraćanja sa kamatom postojati i uslovi, vezani za špansku vladu.

“Kada ljudi pozajmljuju nekome novac, oni to nikada ne čine besplatno. Oni žele da znaju šta je urađeno sa tim novcem”,rekao je komesar EU za konkurenciju Hoakin Almunija.

Taj zajam će nadgledati Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, dodao je Almunija.

Portparol Komisije Amadeu Altafaj je za špansku državnu televiziju rekao da će ta trojka imati svoje ljude na licu mjesta da bi nadgledali restrukturisanje španskog finansijskog sektora.

On je podsjetio da je Evropska komisija prošlog mjeseca predložila Španiji da preduzme dalje reforme, kao što je ubrzanje uvođenja više starosne granice za odlazak u penziju sa 65, na 67 godina i povećanje poreza na dodatu vrijednost.

Španski list “El Pais” je u današnjem izdanju citirao zvaničnike EU koji su izjavili da su te i druge izmjene dio uslova koji idu uz paket za spasavanje banaka.

capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *