Oporavak Britanije ubija kriza eura

Dodajte komentar

Ministar finansija Velike Britanije Džordž Ozborn smatra da su nade njegove zemlje u finansijski oporavak “ubijene” krizom u evrozoni.

Ozborn je istakao da se evropski lideri suočavaju sa “trenutkom istine”, koji može da odredi ekonomsku budućnost za celu sledeću deceniju.

“Posle više od dve godine nesigurnosti, nestabilnosti i sporog rasta, odluke donesene u narednih nekoliko meseci mogle bi da odrede ekonomsku budućnost celog evropskog kontinenta za sledeću dekadu i više”, naveo je Ozborn.

On je ocenio da je britanska privreda povučena unazad zbog nesigurnosti u vezi sa budućnošću. Ozborn je kazao da je lekcija iz prethodne dve godina pokazala da je tretiranje “poslednjeg simptoma” nedovoljno da bi se izlečili uzroci.

“Naš oporavak, koji već sprečavaju moćni vetrovi visokih cena nafte i teret duga preostao iz godina rasta, ubijen je krizom na našem pragu”, rekao je Ozborn i pozvao na veću fiskalnu integraciju u evrozoni, dodajući da je bankovna unija “prirodna posledica” jedinstvene valute.

Ozborn je, međutim, istakao da Britanija neće biti deo bilo kakvog takvog aranžmana, kao i da će bilo koji dalji prenos vlasti iz Vestminstera u Brisel zahtevati referendum.

Prema ciframa objavljenim prošlog meseca, britanska ekonomija je u prva tri meseca ove godine opala za 0,3 odsto, što je bio slučaj i sa poslednja tri meseca prošle godine, čime se Britanija vratila u recesiju.

Britanska vlada smatra da je jedinstveno tržište ključni pokretač ekonomskog rasta i u Britaniji i u Evropi.

izvor: b 92.net

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *