Merkel: Evropa nema čarobni štapić

Dodajte komentar

Kako dužnička kriza u evrozoni eskalira, nemačka kancelarka Angela Merkel pokušava da preuzme inicijativu pozivima na dugoročnu političku integraciju.

“Potrebno nam je više Evrope… budžetska unija… a najpre nam treba politička unija”, kazala je ona i dodala da “moramo, korak po korak, prepustiti ovlašćenja Evropi”.

Njeni predlozi daleko su od smelih mera za gašenje požara koje su ove nedelje zatražili američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Dejvid Kameron.

Merkel je zato ponovila da ne postoji čarobno rešenje za krizu u evrozoni.

“Traži se jedan veliki smeli udarac da bi kriza u evrozoni nestala. To ne bi uspelo”, istakla je ona i navela da su se ovi problemi nagomilavali tokom mnogo godina.

“Sada će biti potrebno neko vreme da bi sistem mogao da funkcioniše u budućnosti. Očigledno je u ljudskoj prirodi da želi taj smeli udarac, ali mislim da ne bi uspelo”, zaključila je ona.

Zvanični Berlin poziva države članice EU na reforme, ali isključuje uvođenje evroobveznica, za koje se zauzimaju Francuska, Španija, Italija i Evropska komisija, jer smatra da bi to bilo moguće samo kada bi se sprovela mnogo dublja integracija, za šta je potrebno mnogo godina.

Objašnjava se i da evroobveznice, sa zajedničkim kamatnim stopama, ne bi motivisale slabije države da sprovedu bolne reforme.

izvor: b 92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *