Crna Gora članica Međunarodnog sistema zelene karte

Dodajte komentar

Na 46. Generalnoj  Skupštini Savjeta Biroa (Council of Bureau – CoB), poznatijeg kao međunarodni sistem zelene karte,  održanoj u Bukureštu u Rumuniji prvi put je učestvovala i Crna Gora.

“U ranijem trogodišnjem periodu pregovaranja napravili smo velike napore da Crna Gora postane punopravni član COB-a.  Mi smo uspjeli da izbjegnemo 10-godišnji monitoring period koji podrazumijeva da smo pridruženi član bez prava glasa. Ovo je jedan od prvih uspjeha jedne branše sa ovih prostora koja se na ovaj nacin pozicionirala medju uvaženi razvijeni poslovni svijet Evropske unije”, istakao je izvršni direktor Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore NBOCG Boris Šaban.

On je podsjetio da Nacionalni Biro Osiguravača Crne Gore od 1.februara 2012. godine izdaje zelene karte svojim članicama, koje ih dalje distribuiraju vlasnicima motornih vozila sa registarskom oznakom Crne Gore.

“Vlasnicima motornih vozila će za putovanje vozilom u inostranstvo biti potrebna zelena karta izdata po ovlašćenju Nacionalnog Biroa Osiguravača Crne Gore na kojoj je upisana međunarodna oznaka naše zemlje, odnosno, MNE“, naglasio je Šaban.

Pored nacionalnih Biroa koji su članice Savjeta, na Generalnoj Skupštini su učešće uzeli i predstavnici Evropske komisje  i Predstavnici UN tačnije UNCEC.

Na Skuptini su analizirani i usvojeni rezultati rada u proteklom periodu i usvojene preporuke za rad u narednoj godini. Skupština je takođe donijela odluku da se Crna Gora svrsta u regionalnu grupu Jugoistok.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *