Predsjednica Argentine “ukida” dolar

Dodajte komentar

Predsednica Argentine Kristina Fernandes kaže da će svoju ličnu ušteđevinu prebaciti iz dolara u argentinske pesose, jer je štednja u toj valuti profitabilnija.

Fernandes je navela da će svoj dolarski račun prebaciti u domaću valutu i pozvala ostale zvaničnike da učine isto, javio je britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Visoka inflacija, koja je zvanično 9,8 odsto, ali nezvanično oko 25 odsto, čini da Argentinci dolare i dalje smatraju sigurnom investicijom.

Vlada u Buenos Airesu, kojoj su dolari potrebni da bi očuvala rezerve centralne banke, takođe želi da spreči odliv kapitala.

“Neko vreme sam imala jedan račun u dolarima i odlučila sam da ga pretvorim u pesose. Profitabilnije je štedeti u pesosima”, ocenila je predsednica.

Zbog nedavne ekonomske krize, mnogi u Argentini vide dolar kao sigurno utočište, a mnogi deo svog bogatstva drže van zemlje.

Štediše se takođe dobro sećaju strogih kontrola podizanja novca i oštre devalvacije domaće valute.

Vlada je prošlog novembra uvela novu kontrolu valutne razmene. Ljudi koji žele da kupe dolare moraju da na uvid daju svoj jedinstveni matični broj, kog zatim proverava državna poreska služba, pre nego što transakcija bude odobrena.

Ovog meseca na snagu su stupile još strože restrikcije. Argentinci koji žele da putuju u inostranstvo moraju da dokažu da je njihov novac legalno pribavljen, kao i da poreskoj službi saopšte gde, kada i zbog čega putuju.

izvor:b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *