Fijat štedi, sve staje na 8 dana

Uprava Fijata odlučila je da zbog štednje obustavi radu u sedištu kompanije u Torinu u kome ima ukupno 5.400 radnika na osam dana u junu i u julu.

Time će se svakog dana troškovi poslovanja smanjiti za oko milion dolara.

Kapije centrale Mirafjori italijanskog auto-gianta biće zatvorene sredinom juna i četiri dana narednog meseca, a radnici koji ostanu kod kuće dobiće oko 80 odsto normalne plate, kako je to predvidjeno vladinim programom za privremeno otpuštene radnike, preneo je internet portal Automotiv njuz za Evropu.

Fijat će u sedištu kompanije obustaviti rad i u avgustu, u vreme uobičajenih letnjih odmora.

U torinskoj centrali Fijata smešteni su stajling centar, inženjering sa proizvodnim poslovima, prodaja i marketing, nabavna služba i administratino osoblje.

Privremeno zatvaranje Fijatove centrale deo je napora kompanije da se smanje gubici u Evropi, Aziji i u regionu Bliskog istoka, gde je zabeležen trgovački gubitak od 207 miliona evra u prvom tromesečju 2012, u odnosu na 107 miliona evra u istom periodu 2011.

Očekuje se da će se takva kretanja nastaviti i do kraja godine, što će dovesti do nepovoljnije situacije nego 2011, kada je trgovinski gubitak bio 500 miliona evra.

Čtava grupa Fijat, međutim, ostvarila je 866 milona evra trgovačkog profita u prvom tromesečju 2012 zahvaljujući uspešnom poslovanju američog “Krajsleara” koji se nalazi pod kontrolom italijanske kompanije i Fijatovim poslovima u Brazilu.

izvor: b 92.net

Check Also

Renault, Nissan i Mitsubishi obnavljaju savez

Francuski proizvođači automobila Renault i japanski proizvođači automobila Nissan i Mitsubishi žele da obnove savez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *