Evropski antibiotik za banke

Dodajte komentar

Evropska komisija je u srijedu predložila evropski okvir za spašavanje banaka, što je prvi korak prema bankarskoj uniji, piše slovenački poslovni dnevnik Finance.

Prijedlog Bruxellesa ne sadrži hitne mjere za sve lošiju poziciju evropskih banaka, posebno španskih, upozoravaju bankarski stručnjaci. No, dugoročno bi prijedlozi mogli poboljšati uslove, a nadzor bi bio efikasniji.

Evropska komisija uputila je članicama da razmotre prijedlog za uspostavljanje evropskog okvira za sprečavanja i rješavanje bankarskih kriza koji obuhvata tri faze.

Faza sprečavanja između ostalog predviđa da banke pripreme planove za sanaciju, a nadzorni organi planove za spašavanje.

U fazi akcije bi se preduzimale mjere kada banka ne ispunjava kapitalne zahtjeve. Nadzorni organi bi od banke zahtjevali da sprovede sanaciju i da na skupštini dioničara predloži nužne mjere te da s povjeriocima pripremi plan restrukturiranja duga. Regulator može na čelo banke imenovati posebnog upravitelja.

Faza spašavanja počinje kada nije moguće otkloniti razloge zbog kojih banka propada. Moguće mjere su prodaja banke, izdvajanje nove imovine u novu prelaznu instituciju i njene prodaja te likvidacija stare banke sa slabom imovinom, ili spašavanje uz pomoć privatnog sektora. U toj fazi moguća su zadiranja u prava dioničara i povjerilaca.

Prijedlog obuhvata i uspostavljanje sveevropske sheme za depozitna jamstva te sveevropskog, centralizovanijeg sistema bankarskog nadzora.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *