U Italiji porasle sumnjive bankarske transakcije

Dodajte komentar

Italijanska mafija koristi najveću ekonomsku krizu u zemlji od Drugog svjetskog rata, o čemu svjedoče izvještaji o velikom porastu sumnjivih bankarskih transakcija, saopštila je danas centralna banka Italije.

“Broj slučajeva za koje se sumnja da predstavljaju pranje novca kroz finansijske institucije porastao je za 147 odsto u 2010. i 2011. godini, u poređenju sa prethodne dvije godine, a i dalje raste”, izjavila je u parlamentu zamjenik direktora centralne banke Ana Marija Tarantola.

Ona je navela da se oko 800 izvještaja odnosi na ljude koji su uhapšeni ili su pod istragom zbog aktivnosti povezanih sa mafijom. Četvrtina izvještaja potiče sa sjevera Italije, izvan teritorije koja je tradicionalno pod kontorlom mafije.

Umiješanost mafijaških grupa u tokove italijanske ekonomije povećana je u vrijeme kada su banke smanjile davanja kredita, što su kriminalne mreže iskoristile i povećale investicije u realnu ekonomiju.

Organizovane kriminalne grupe ostvarile su u 2011. godini obrt od oko 140 milijardi evra, odnosno sedam odsto italijanskog društvenog proizvoda, navodi se u izvještaju antikriminalne grupe SOS impresa.

Policija Napulja danas je objavila da je uhapsila 47 lica zbog različitih mafijaških aktivnosti, uključujući iznuđivanje u šest italijanskih regiona.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *