Radna grupa će odrediti gornju granicu kamata

Dodajte komentar

Jedanaest crnogorskih banaka podržalo je u juče na sastanku Udruženja namjeru Centralne banke da limitira ekstremne slučajeve aktivnih i pasivnih, odnosno kamatnih stopa na kredite i štednju, pišePobjeda.

Koje su ekstremno visoke kamate juče na sastanku Udruženja basnaka kojem je prisustvovao i guverner Radoje Žugić nije određeno. Time će se baviti radna grupa koja će uskoro biti formirana.

Za ekstremno visoke kamate vjerovatno će, kako smatraju bolji poznavaoci prilika biti određena aktivna od 12 i pasivna od pet ili šest odsto.

U saopštenju nakon sastanka koje je potpisao generalni sekretar Mirko Radonjić ne pominju se visine kamata u Crnoj Gori.

Aktivne, ili kamate na recimo keš kredite u crnogorskim bankama ukoliko ste klijent banke kreću se do 12 odsto, ukoliko nijeste i do 18 a na kartice i do 20 odsto. Pasivne ili kamate na štednju idu i do sedam odsto, na 36 mjeseci.

Namjeru Centralne banke o ograničavanju kamata objelodanio je, podsjetimo, protekle nedjelje guverner Žugić, a to su odavno tražili privrednici, građani.

Odmah nakon toga, u intervjuu Pobjedi namjeru CBCG podržao je i predsjednik Udruženja banaka Esad Zaimović.

-Tu namjeru treba podržati ukoliko će ona doprinijeti snižavanju kamatnih stopa u Crnoj Gori, njihovom približavanju evropskom nivou, i ukoliko će biti kratkoročna, odnosno važiti samo u periodu krize – ocijenio je za Pobjedu Zaimović, ali i upozorio da se ta mjera mora pažljivo analizirati.

Guverner je protekle nedjelje podsjetimo kazao da CBCG razmišlja da normativno uredi gornju granicu kamatnih stopa – takozvane zelenaške kamatne stope.

portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *