Nafta blizu 86 dolara, očekuje se govor Bernankija

Dodajte komentar

Cijena nafte skočila je danas blizu 86 dolara za barel, zabilježivši treći dan rasta, zbog spekulacija da će SAD morati da primjene stimulativne mjere oživljavanja posustalog ekonomskog oporavka.

Nafta za orijentacionu isporuku u julu je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi, poskupjela za 50 centi na 85,52 dolara za barel, dok je, na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu, sjevernomorska nafta marke “brent” za julski termin isporuke skočila za 28 centi na 100,92 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Predsjednik američke Uprave federalnih rezervi Ben Bernanki obratiće se kasnije danas Kongresu, a investitori će pomno pratiti njegovo izlaganje u iščekivanju znakova da centralna banka planira novu rundu kupovina državnih hartija od vrijednosti, poznatu kao kvantitativno labavljenje.

Raniji stimulativni programi rezultovali su rastom cijena sirovina i akcija. Povećanje količine novca u opticaju takođe obično utiče na slabljenje dolara, pa sirovine, kao što je nafta, kojima se trguje u toj valuti, postaju jeftinije za investitore koji drže druge valute.

Cijena sirove nafte pala je sa prošlomjesečnih 106 dolara na ispod 82 dolara u ponedjeljak, usljed znakova slabljenja privrednog rasta i tražnje nafte u Evropi, SAD i Kini.

Loši podaci o zaposlenosti u SAD su posljednjih mjeseci razočarali investitore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *