FAO: Svjetske cijene hrane znatno opale

Dodajte komentar

Globalne cijene hrane su znatno opale tokom maja – u prosjeku za četiri odsto u odnosu na prethodni mjesec – na najniži nivo od septembra 2011, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Zahvaljujući uglavnom dobroj snabdjevenosti, porastu ekonomske neizvjesnosti i jačanju dolara, Indeks cijena hrane FAO, kojim se mjere mjesečne promjene vrijednosti korpe osnovnih prehrambenih proizvoda, je u maju opao za devet poena – na 204 poena, prenosi AFP.

Cijene usjeva su znatno smanjene u odnosu na najviše vrijednosti, ali su još uvijek visoke i podložne uticaju vremenskih prilika u predstojećim mjesecima, koji su od kritične važnosti za poljoprivrednu proizvodnju, ističe Abdolreza Abasian, analitičar FAO za sektor žitarica.

FAO je u međuvremenu povećao prognozu globalnog roda žitarica za 48,5 miliona tona, najviše zahvaljujući očekivanom izuzetnom rodu kukuruza u SAD.

Svjetsku proizvodnju žitarica u 2012, FAO trenutno prognozira na rekordnih 2,419 milijardi tona, što bi u odnosu na 2011. predstavljalo povećanje od 3,2 odsto.

“Međutim, s obzirom da proljećna sjetva još nije završena i da je većina ozimih kultura u ranoj fazi razvoja, konačni ishod će u mnogome zavisiti od vremenskih prilika narednih mjeseci”, upozorava FAO.

Ova organizacija je krajem maja upozorila da je svaki sedmi stanovnik planete neuhranjen. FAO je apelovao na vlade zemalja svijeta da ulažu u infrastrukturu i zaštite pravo siromašnih nad prehrambenim resursima.

Procijenjuje se da tri četvrtine siromašnih u svijetu živi u ruralnim oblastima, a većina njih se izdržava baveći se poljoprivredom i njoj bliskim djelatnostima.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *