ECB zadržala kamatne stope u vrijeme pogoršanja krize

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) zadržala je, kao što je bilo očekivano, ključnu kamatnu stopu nepromijenjenom, ostavivši troškove zaduživanja evrozone na nivou na kom se nalaze od decembra, uprkos pogoršanju dužničke krize.

Upravni odbor banke je na današnjem sastanku glasao da ključna kamatna stopa ostane jedan odsto, prenijela je agencija AFP.

Rijetki su analitičari koji su očekivali da će centralna banka ovog mjeseca sniziti stopu, ali postoje spekulacije da bi predsjednik ECB Mario Dragi mogao da, na redovnoj konferenciji za štampu nakon sastanka, najavi dodatne mjere podrške evru, koje bi pomogle posustaloj privredi monetarne unije u vrijeme kada je kriza sve gora.

Ako ništa drugo, Dragi bi na konferenciji mogao da pošalje signal da je monetarno labavljenje moguće sljedećeg mjeseca, smatraju analitičari.

Italijan Dragi, koji je na čelo ECB došao u novembru prošle godine, do sada nije zazirao od iznenađujućih poteza u svojoj kratkoj karijeri za kormilom banke.

“Nakon očekivane odluke da kamatna stopa ostane jedan odsto, ključno pitanje je kakve će signale Dragi poslati u vezi spremnosti banke na daljnu akciju u cilju smirivanja dužničke krize u evrozoni”, izjavio je ekonomista firme “Kapital ikonomiks” Ben Mej.

“Naravno, uz nedavne spekulacije da bi ECB uskoro mogla da snizi kamate, tržišta će tražiti bilo kakav signal koji bi pokazao dokle bi stope mogle da padaju”, dodao je on.

Dragi “bi mogao da kaže da je ECB spremna da obezbijedi još dugoročnih kredita za banke evrozone, ako tenzije oko bankarskog sektora porastu. Međutim, mi očekujemo da će on ponoviti da je na državama da riješe sopstvene fiskalne probleme i dokapitalizuju svoje banke”, poručio je Mej.

Centralna banka nije zazirala od reakcije od samog početka krize. Brzo je preinačila prošlogodišnje podizanje kamatnih stopa da bi troškove zaduživanja evrozone snizila na rekordno niskih jedan odsto i sprovela kontroverzni program indirektne kupovine obveznica prezaduženih zemalja monetarne unije.

Banka je, u okviru dva dugoročna programa refinansiranja iz decembra i februara, upumpala preko bilion evra u bankarski sektor, da bi spriječila kreditni slom u evrozoni.

Zvaničnici ECB su, i pored toga, insistirali da takve mjere ne mogu da riješe osnovni problem koji je doveo do krize – prekomjernu državnu potrošnju.

“Izgleda da se ECB umorila od uloge dežurnog vatrogasca evrozone i da će radije ostati uzdržana. Uprkos najnovijem razvoju događaja u Grčkoj i Španiji, izgleda da će ECB izabrati da pritisak održi visokim da bi primorala političare na reakciju”, predvidio je ekonomista banke ING iz Brisela Karsten Brzeski.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *