AIG spreman kupiti Croatia Osiguranje

Dodajte komentar

Američka osiguravajuća kompanija, American International Group (AIG), spremna je za „pravu cijenu” razmotriti kupovinu Croatia Osiguranja i slovenačke osiguravajuće kompanije Zavarovalnica Triglav, izjavio je predsjednik Uprave Robert Benmosche, u razgovoru za portal Bloomberg.

„Namjeravamo se širiti po svijetu i nastaviti rasti. Razmotrit ćemo sve što je na prodaju“, istakao je Benmosche u razgovoru održanom u Dubrovniku.

Na pitanje o interesu za Croatia Osiguranje i Zavarovalnicu Triglav rekao je: „To je uvijek moguće, no moramo pričekati i vidjeti što će biti na prodaju i da li je cijena prava“.

Hrvatska vlada je početkom godine najavila privatizaciju Croatia osiguranja, u kojem bi zadržala oko 25 posto vlasništva. Slovenačka vlada takođe namjerava smanjiti udio u Zavarovalnici Triglav na oko 25 posto.

Američka vlada drži 92 postotni udio u AIG-u, nakon što ga je 2008. godine spasila finansijskim programom pomoći. Kompanija je sada fokusirana na brzorastuća tržišta, a prema riječima Benmoschea za akvizicije ima dovoljno novca.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *