CBCG: Nije samo Prva banka kršila propise

Dodajte komentar

Tekstove novinara istraživača o višemilionskim prevarama unutar Prve banke u Centralnoj banci CBCG vide kao pokušaj pojedinih političara i njihovih satelita da ugroze rad državnih institucija uključujući i CBCG, kažer njen viceguverner Velibor Milošević.

“Prva banka jeste kršila propise zato je rigorozno sankcionisana od strane CBCG i preko 30 mjeseci bila pod mjerama koje su ozdravile Prvu banku. I gle čuda danas što čitamo imamo situaciju gdje se ne vjeruje CBCG, ni Svjetskoj banci”, kaže Milošević za RTCG.

Milošević tvrdi da je CBCG naplatom kredita uspjela da prevaziđe probleme i postane značajan bankarski činilac na finansijskom tržištu.

“Banka ima koeficient solventnosti preko 12 odsto. Zakonski minimum je 10, po Bazelu smo imali 8. Ako to nije dobar pokazatelj da je banka stabilna ne znam o čemu mi pričamo”, poručio je viceguverner.

Milošević kaže da su slične probleme kao Prva imale i druge banke koje su zahvaljujući pomoći matičnih banaka u inostranstvu prevazišle probleme.

“Čini mi se da se stalno lopta prebacuje u dvorište Prve banke, a slobodno bi mogla da se vrati u dvorište nekih drugih banaka”, poručio je.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *