WSJ: EU želi snažniju nacionalnu kontrolu banaka

Dodajte komentar

Evropska komisija u srijedu bi trebala predstaviti zakonodavni prijedlog usmjeren jačanju autoriteta nacionalnih vlasti u slučaju kada se banke nađu u problemima.

Novi prijedlog uključuje i mogućnost smjenjivanja menadžmenta i prenošenje gubitaka sa poreskih obveznika na investitore, piše The Wall Street Journal iz kojeg tvrde kako su bili u mogućnosti proučiti novi prijedlog Komisije.

U središtu prijedloga nalazi se želja Komisije da se nacionalnim autoritetima evropskih zemalja pruži mogućnost intervencije prije nastupanja same krize unutar određene banke, a ako kriza i nastupi – da se trošak prebaci s poreskih obveznika na investitore.

Posljednji je to u nizu zakonodavnih prijedloga od početka globalne krize 2008. kojima je cilj spriječiti ponovno urušavanje globalnog finansijskog sistema u kojem banke igraju jednu od ključnih uloga.

Međutim, taj će plan učiniti veoma malo u rješavanju sadašnje krize bankarskog sektora i veoma je daleko od nedavnih, mnogo ambicioznijih planova o bankarskoj uniji eurozone sa zajedničkim garancijama za depozite i snažnijim nadnacionalnim nadzorom.

Dapače, prijedlog je već izazvao određenu dozu zabrinutosti, ponajprije zbog toga hoće li tjeranje banaka na snošenje dodatnih troškova povisiti troškove kreditiranja i dodatno produbiti krizu eurozone.

Prema prijedlogu novi bi se zakonodavni okvir trebao implementirati do decembra 2014., dok se za određene dijelove predviđa implementacija do januara 2018.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *