Sigurnost garantovane štednje ne smije se ugroziti

Dodajte komentar

Fond za zaštitu depozita odbio je zahtjev Udruženja banaka za smanjenje stope za obračun redovne premije sa 0,38 na 0,33 odsto ocjenivši da bi to moglo uticati na finansijsku stabilnost u Crnoj Gori, saznaje Pobjeda.

Naročito bi to bilo, kako se ocjenjuje, rizično u periodu krize kada su rizici dodatno uvećani. Ovu premiju banke izdvajaju za Fond za zaštitu depozita iz kojeg bi u slučaju stečaja ili likvidacije neke od 11 banaka bili isplaćeni svi štedni ulozi u ovoj godini pojedinačne vrijednosti do 35.000 eura.

Fond je dužan da isplati sve štedne uloge građana i preduzeća do limitiranog nivoa, bez obzira na broj i vrstu ukoliko neka banka ode u stečaj.

Isplata mora početi, kako je zakonom definisano, najkasnije u roku od 20 dana od otvaranja stečaja u banci. Ostavljena je mogućnost da se rok pod određenim uslovima može produžiti za još deset radnih dana.

Posljednji podaci govore da su depoziti, ili ukupna štednja građana i privrede u bankama u Crnoj Gori oko 1,8 milijardi eura, od čega milijardu stanovništva. Jednostavna računica pokazuje da sve banke godišnje u Fond ukupno treba da izdvoje oko 6,84 miliona eura – što im je, kako tvrde, mnogo i što ih, između ostalog, sprečava da snize kamate na kredite.

Upravni odbor Fonda, koji čine predsjednik dr Velibor Milošević, mr Bojana Bošković i prof, dr Marko Backović, odbio je ovaj zahtjev pobijajući navode bankara iz dopisa koji je potpisao generalni sekretar Udruženja Mirko Radonjić.

“Stopa koju primjenjuje crnogorski Fond za zaštitu depozita niža je od one koju primjenjuju u okruženju – čak i kada bi se primijenila osnovica osigurani depoziti. Isključeni depoziti u našem bankarskom sistemu na 30. april ove godine čine svega 12 odsto ukupnih“, navodi se u obrazloženju Upravnog odbora Fonda.

Garantovani depoziti u Crnoj Gori naredne godine biće 50.000 eura, ili 43 odsto više nego ove godine. Crnogorski zakon i sada predviđa da se garantuje iznos od 50.000 eura, ali je predviđeno da se fazno dođe do tog nivoa.

CdM.me / Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *