Nedjeljnik Ekonomist prestao sa radom, preduzeću prijeti stečaj

Dodajte komentar

Beogradski nedjeljnik Ekonomist prestao je redovno da izlazi. Redakcija je stupila u štrajk, dok preduzeću preti stečaj.

Redakcija Ekonomist magazina stupila je u štrajk zbog šestomjesečnog kašnjenja u isplati zarada, neuplaćenih poreza i doprinosa i nemarnog odnosa vlasnika firme Ekonomist Media Group (EMG) prema zaposlenima, navodi se u saopštenju.

Iako je vlasnik EMG zvanično Media International Group sa sjedištem u SAD, stvarni vlasnik EMG je bivši potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je od momenta kupovine tadašnjeg Ekonomist magazina preneo upravljačka prava na Draganu Jovanović. Međutim, na gotovo svim ključnim sastancima u vezi s radom i budućnošću firme pojavljivao se Božidar Đelić, o čemu zaposleni mogu da pruže valjane dokaze zainteresovanoj javnosti.

“Redakcija zahtjeva poštovanje odredbe Ugovora o radu i Odluke koja obavezuje poslodavca da zarade isplaćuje na svakih 15 dana, i da nam budu isplaćene sve zaostale zarade”, piše u saopštenju redakcije Ekonomista.

S obzirom na to da prosječna plata novinara iznosi manje od 40.000 dinara i da su u prethodnim smanjivanjima troškova pod pretnjom otkazom apsolutno ukinuti svi, inače mali, honorari za edicije i časopise koji izlaze u okviru EMG-a, nepredvidivo primanje ionako male polovine plate stavilo je novinare u tešku egzistencijalnu situaciju.

Kašnjenje plata i neredovno uplaćivanje doprinosa i poreza posebno ugrožavaju pet zaposlenih porodilja i trudnica, koje zbog toga ne mogu da ostvare pravo na nadoknadu na porodiljskom bolovanju, iako se Đelić u predizbornoj kampanji zalagao, kako je sam više puta izjavljivao, za prava trudnica i porodilja, ukazala je redakcija Ekonomista.

Paradoksalno je da Božidar Đelić, koji svakodnevno propagira evropske vrednosti i vlasnik je lista koji se zalaže za tržišnu ekonomiju, krši čak i pismene anekse ugovora o radu.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *