Francuske banke drastično smanjile kreditne plasmane u inostranstvo

Dodajte komentar

Francuske banke smanjile su kreditne plasmane u inostranstvo u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju za gotovo 200 milijardi dolara, pokazali su podaci Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

BIS prati prekogranično kreditiranje širom svijeta i u najnovijem je izvještaju istakla da su francuske banke u posljednjem tromjesečju prošle godine smanjile kreditne plasmane u inostranstvo za 197 milijardi dolara, odnosno za 5,3 posto.

U prethodnom su tromjesečju njihovi kreditni plasmani u inostranstvo još oštrije srezani, za čak 7,1 posto, što je ujedno njihov najveći pad u najmanje 12 godina, navode u BIS-u. BNP Paribas, Societe Generale i ostale banke u Francuskoj i Evropi smanjuju kreditne portfelje kako bi se uskladile s postroženim kapitalnim zahtjevima. Istovremeno se strahuje da bi njihova nastojanja mogla zagušiti oporavak ekonomije u Evropi.

Banke širom svijeta smanjile su u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju kreditne plasmane za ukupno 799 milijardi dolara, odnosno za 2,5 posto, što je njihov najveći pad od urušavanja Lehman Brothersa prije tri godine, pokazuju BIS-ovi podaci.

Trend smanjenja predvodile su banke u eurozoni, koji su smanjile kreditne plasmane za 584 milijarde dolara, odnosno za 4,7 posto. Uz francuske banke, najveći su rez u kreditiranju napravile banke u Španiji, smanjivši plasman kredita za 35 milijardi dolara odnosno za 5,3 posto, te one u Njemačkoj, čiji su kreditni plasmani smanjeni za 181 milijardu dolara odnosno za 4,7 posto. Italijanske banke takođe su osjetno srezale kreditiranje, za 3,5 posto odnosno za 32 milijarde dolara.

Najviše su smanjeni krediti drugim bankama, i to za 637 milijardi dolara, i to zbog nesklonosti banaka širom svijeta da posuđuju novac zajmodavcima u eurozoni. Krediti preduzećima i ostalim pravnim osobama koje ne uključuju banke umanjeni su za 162 milijarde dolara.

poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *