“Folksvagen” se usmjerava na tržište NR Kine

Dodajte komentar

Njemački proizvođač automobila “Folksvagen” saopštio je juče da svoju strategiju okreće proširenju prodaje u Narodnoj Republici Kini.

Nadzorni odbor te kompanije je jučeodobrio formiranje novog savjeta direktora koji će upravljati svim poslovima te grupacije u NR Kini, prenijela je američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP).

Grupacija “Folksvagen”, koja uključuje marke, kao što su “folksvagen”, “audi”, “porše škoda” i “bentli”, ukazala je da je promjena strategije “odraz značaja NR Kine kao najvećeg svjetskog tržišta automobila”.

“Folksvagen” je prošle godine u NR Kini prodao 2,3 miliona vozila, što je doprinijelo operativnom profitu grupacije od 2,6 milijardi evra.

NR Kina je najmnogoljudnija zemlja na svijetu (preko 1,35 milijarde stanovnika) i jedna od najprostijih sa teritorijom na približno 9,6 miliona kvadratnih kilometara.

NR Kina je takođe druga najveća nacionalna privreda u svijetu (poslije Sjedinjenih Američkih Država).

Procijenjuje se da je ukupan domaći proizvod (BDP) NR Kine, mjeren paritetom kupovne moću i (prilagođen za tržišne cijene, PPP) u 2011. iznio gotovo 11,3 biliona dolara, ili po glavi stanovnika 8.382.

Nominalni BDP NR Kine je prošle procijenjen na blizu 7.3 biliona ili 5.413 dolara per kapita.

Novu podružnicu Folksvagena u NR Kini će predvoditi Johen Hajcman koji napušta mjesto direktora sektora za proizvodnju kamiona koji uključuje marke “skanija” i MAN.

Izvršni direktor “Skanije” Lajf Estling zamijeniće Hajcmana na mjestu novog šefa za proizvodnju kamiona.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *