Zelik: Pripremiti hitan plan za slučaj izlaska Grčke iz evrozone

Dodajte komentar

Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik upozorio je da Evropa mora pripremiti hitan plan za slučaj izlaska Grčke iz evrozone.

“Ne možemo predvidjeti ishod grčkih izbora i da li će nova vlada voditi teške pregovore za više subvencija radije nego tražiti da napuste evrozonu”, naveo je Zelik u tekstu koji je objavljen u današnjem “Fajnenšel tajmsu”.

Zelik kaže da bi ljeto 2012. moglo da bude “jezivi eho” 2008.”U ovom krugu, dug evrozone zamijenio je hipoteke kao rizično investiranje. Banke su pod stresom. Deponenti još nisu počeli da bježe, ali počinju da džogiraju”, istakao je Zelik.

Grčki partneri u evrozoni su frustrirani, iako izgleda da još imaju volje da ponude značajnu pomoć kako bi izbjegli ubrzanje krize grčkim napuštanjem evra – ako se grčki lideri i javnost obavežu na održiv program, navodi Zelik.

Ako Grčka napusti evrozonu,upozorava Zelik, posljedice je nemoguće predvidjeti, baš kao što je i kolaps Lemana imao nepredvidive posljedice. Lideri evrozone moraju da budu spremni.Neće biti vremena za sastanke niti za diskusije ministara finansija o izlasku iz krize. Kada je na tržištu panika,investitori bježe da spasu ulaganja, izazivajući veće požare.

Predsjednik Svjetske banke navodi da neki smatraju da Evropska centralna banka može suzbiti krizu ako do nje dođe, ali da razlike u viđenjima odbora ECB povećavaju sumnju da je u stanju da odgovori brzo, snažno i potpuno.

Zelik upozorava da će se, ukoliko osvane vijest o bankrotu velikih korparacija, zajmodavci povući.

Kada se finansijsko tržište uplaši, opasnost često udari dvije ili tri veze lanca finansiranja”, naglasio je on.

Zelik upozorava da zato lideri evrozone moraju da prate rizike likvidnosti u korporativnim sektoru.”Ako banke dobiju hitnu pomoć,njihovi rukovodioci moraju da obezbijede da njihovi klijenti budu snabdjeveni kešom”.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *