Početak gradnje “Južnog toka” u decembru u Rusiji

Dodajte komentar

Predsjednik uprave ruskog Gasproma Aleksej Miler izjavio je juče da će izgradnja međunarodnog gasovoda “Južni tok” početi u decembru ove godine, u Rusiji.

“Gradnja C sektora Južnog toka počeće u decembru. Ceremonija početka gradnje biće u Rusiji gdje će biti napravljena najjača gasna stanica u svijetu”, kazao je on na godišnjoj skupštini Evropskog biznis kongresa (EBC) u Portorožu.
Miler je naglasio da će istovremeno početi i gradnja “Južnog toka” na obali Crnog mora.

Projekat “Južni tok” realizuje se da bi isporuke ruskog gasa evropskim potrošačima išle iz nekoliko pravaca. Za realizaciju kopnene dionice projekta Rusija je potpisala međuvladine sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Gasovod će, kako je predviđeno, imati četiri linije, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara godišnje. Kako je ranije najavljeno, puštanje prve linije planirano je za decembar 2015, a postizanje punog kapaciteta od 63 milijarde metara kubnih očekuje se do 2018. godine.

Orijentaciona vrijednost Južnog toka je 15,5 milijardi evra, od čega je 10 milijardi predviđeno za dionicu ispod Crnog mora, a 5,5 milijardi evra za kopnenu.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *