Fiskalni pakt prošao u Irskoj

Dodajte komentar

Irski referendum o evropskom paktu o fiskalnoj disciplini mogao bi proći s oko šezdeset posto glasova, rekla su dva izvora iz vladinih krugova nakon zatvaranja birališta u četvrtak naveče. Službeni rezultati trebali bi biti poznati tokom dana. Irska je jedina zemlja koja održava nacionalni referendum o fiskalnom sporazumu, koji su potpisale sve članice EU-a osim Britanije i Češke.

Za razliku od dva dosadašnja slučaja kada je referendum u Irskoj privremeno zaustavljao ratifikaciju evropskih ugovora, ovaj put je situacija drukčija, javlja HRT.

Fiskalni pakt prva je u martu ratificirala Grčka, a nakon nje u aprilu Portugal i Slovenija te Rumunija u maju. Tokom noći, poljski je Senat dao zeleno svjetlo ratifikaciji fiskalnog pakta. Ratifikaciju pakta odobrilo je 50 senatora, dok je 30 bilo protiv. Da bi proces ratifikacije bio dovršen, potreban je još potpis predsjednika Bronislawa Komorowskog.

Ratifikacija je u toku i u Španiji, Italiji i Latviji, a dovršena bi trebala biti do ljetne pauze. Datum ratifikacije još nije poznat u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Kipru, Estoniji, Finskoj, Mađarskoj, Litvaniji, Luksemburgu, Malti, Holandiji i Slovačkoj. Ni u jednoj od tih država ne očekuju se problemi, premda će ratifikacija u Belgiji potrajati jer pristanak moraju dati savezni parlament i pet regionalnih.

Potencijalno problematične su Francuska i Njemačka. Francuski predsjednik Francois Hollande strahuje da će pakt uvesti trajnu štednju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *