Termoelektrana u funkciji KAP-a – da ili ne?

Dodajte komentar

Vladina alternativa da se Termoelektrana izdvoji iz Elektroprivrede i stavi u isključivu funkciju KAP-a, za opoziciju i SDP je neprihvatljiva. Ekonomski analitičar Predrag Drecun, međutim, u izjavi za Antenu M, smatra da ideja o posebnom izvoru energije nije loša ukoliko se nađe pravo tehničko rješenje i ukoliko se, nakon analiza, uoče benefiti za državu.

O KAP-u, tačnije o tome koliko je Vlada ostvarila zaključke Skupštine usvojene prije tri mjeseca, ovih dana raspravljaće se i na plenumu.

Najprije je Izvještaj Vlade razmatran na matičnom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, gdje se mogla čuti i alternative da Termoelektrana bude izdvojena iz Elektroprivrede u zasebno preduzeće koje će biti u isključivoj funkciji Kombinata aluminijuma.

Za opoziciju i SDP, to nije pravi način da se nađe stalan izvor struje za KAP. Damir Šehović poslanik SDP-a objašnjava kako ta opcija nije dobra ni za Elektroprivredu ni za KAP.

– EP ne odgovara zato što bi svako izdvajanje TE i njeno vezivanje za KAP predstavljalo štetan posao jer bi to značilo sakaćenje kompanije, to bi značilo narušavanje prirodnog sklada koji postoji između hidro i termoenergije. KAP-u ne odgovara, jer cijena struje koju bi na taj način dobio, bila bi previsoka – tvrdi Šehović.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da ideja, da se jedan izvor energije stavi u funkciju KAP-a nije nova, te da je to korektno rješenje.

– Postoje dvije grupe pitanja. Potrebno je naći tehničko rješenje kako to izvesti, odnosno koji bi to izvor energije bio najprikladniji za Kombinat aluminijuma. Drugo je pitanje koji su ekonomski benefiti za državu odnosno za EOP u slučaju da jedan izvor energije bude izdvojen i bude dio repro lanca u sistemu Kombinata – smatra Drecun.

Kad je KAP osnovan, prije 40-ak godina, postojala je ideja da struja proizvedena u hidrocentrali Mratinje bude korišćena samo za potrebe podgoričke kompanije, kaže predsjednik Sindikata radnika Aluminijuma Rade Krivokapić. Zaposlenima u Kombinatu, Vladina ideja je, čini se, po volji.

– Mislimo da je jedino moguć opstanak KAP-a ako mu se obezbijedi sopstevni izvor električne energije.

izvor:portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *