Krah Fejsbuka, milijardi sve manje

Dodajte komentar

Vrijednost akcija Fejsbuka je, na zaključenju berze Nasdak u Njujorku, pala na više od dva odsto, na 28,19 dolara, nakon pada dan prije za gotovo 10 odsto.

To je za 25 odsto manje u odnosu na 38 dolara, koliko je bila početna cijena akcija kada su izašle na berzu 18. maja.
Time je vrijednost Fejsbuka samo u utorak smanjena za 8,4 milijarde dolara, i sada se ona procjenjuje na ukupno 79 milijardi. Kada je počelo trgovanje akcijama, Fejsbuk je vrijedio 104,1 milijardu dolara.

Akcije tog Internet sajta sa 900 miliona članova su pale na najniži nivo od izlaska na berzu, dok kruže glasine da Fejsbuk ima nove namjere vezane za spoljni (eksterni) razvoj.

Neki tehnološki blogovi spekulišu o zainteresovanosti Fejsbuka za norvešku softversku kompaniju Opera, ističući da bi takva operacija mogla da dostigne milijardu dolara.

Istovremeno, osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg više se ne nalazi na listi 40 najbogatijih ljudi na svijetu, poslije vrtoglavog pada akcija popularne društvene mreže, čija se vrijednost za sedam dana smanjila za 25 odsto.

Prema navodima Blumberga, Zakerberg je od početka trgovanja akcijama Fejsbuka na berzi izgubio 1,5 milijardi dolara, pošto se njegovo bogatstvo smanjilo sa 16,2 na 14,7 milijardi dolara. I nastavlja da se smanjuje.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *