U “novoj EU” nema spremnih za euro

Dodajte komentar

Nijedna od osam zemalja kandidata za uvođenje eura trenutno ne ispunjava sve kriterijume za članstvo u evrozoni, saopštila je Evropska centralna banka (ECB).

Ta banka najmanje jednom u dve godine objavljuje Izveštaj o konvergenciji, u kojem se procenjuje napredak zemalja članica Evropske unije koje još nisu u evrozoni ka članstvu u tom monetarnom bloku. 
Deset od 27 članica EU još nije uvelo zajedničku evropsku valutu, a dve od njih – Britanija i Danska – sklopile su klauzulu koja im omogućava da ostanu izvan evrozone.

Od preostalih osam zemalja – Bugarske, Češke, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Švedske, nijedna trenutno ne ispunjava kriterijume za članstvo u zoni evra, zaključila je ECB.

U izveštaju Banke se procenjuje napredak potencijalnih članica evrozone kad je reč o inflaciji, državnim finansijama, deviznom kursu, dugoročnim kamatnim stopama i približavanja standardima evrozone na polju zakona.

Ni u jednoj od osam država obuhvaćenih izveštajem zakonski okvir nije bio u potpunosti usaglašen sa zahtevima, istakla je ECB i dodala da se nekompatibilnost uglavnom tiče nezavisnosti centralne banke.

izvor.b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *